Ozbiljna opasnost od požara: Strogo zabranjeno paljenje trave i rastinja!

Samo u toku juna i jula meseca ove godine evidentirano je 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836.

Od ukupnog broja požara 2.884 su nastali na otvorenom prostoru.

U narednom periodu očekuju se duži sušni period bez padavina sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara, koje može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete”, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva i da je nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

“Ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara”, poručuju iz MUP-a.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Rina

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pala prva žrtva pantera!

Prema nezvaničnim informacijama, panter je raskomadao psa u Šlajzu (naselje u Vrbasu). Po društvenim mrežama …