“Zmaj počeo da bljuje vatru”! – Kinezi ispalili bojevu municiju blizu Tajvana! – VIDEO

Kineska narodnooslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana.

Prema navodima svetskih medija, Kina je navodno lansirala 11 balističkih projektila u vodama blizu Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Takođe, pojavile su se informacije podigao je borbene avione, kao odgovor na vojne vežbe kineske vojske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše, kao defakto država, a trajaće do subote u ponoć.

To se događa dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svetski mediji pozivajući se na izveštaj državne kineske televizije.

Kako je navedeno u izveštaju Kineske televizije, vojne operacije su pokrenute kao “čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatistickih aktivnosti za nezavisnost Tajvana”.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorijum i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Nensi Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti, u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere, kao odgovor na njenu posetu, koju su okarakterisale kao “igranje vatrom”.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i brodove

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu “srednje linije” Tajvanskog moreuza, zbog vežbi kineske vojske u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

“Tajvan raspoređuje raketne sisteme, kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini “srednje linije”.

Brodovi su u blizini “srednje linije” da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga”, rekao je izvor za koji agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima tog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo “srednju liniju”, Tajvanskog moreuza.

Kineska narodnooslobodilačka armija pokrenula je rano jutros, velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete Nensi Pelosi Tajpeju.

Nensi Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Kina ispalila bojevu municiju u blizini Tajvana

Narodnooslobodilačka armija Kine izvela je uspešnu vežbu gađanja bojevom municijom u blizini Tajvana, saopštila je danas Istočna borbena komandna zona kineske vojske.

U saopštenju objavljenom na platformi Vičet precizira se da je bojeva paljba izvršena iz daljine na ciljane oblasti u istočnom delu Tajvanskog moreuza.

Ističe se da su “postignuti očekivani rezultati“, prenosi agencija RIA novosti.

Nensi Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Na Tajvanu otkazani putnički letovi zbog kineskih vežbi

Na Tajvanu su danas otkazani letovi putničkih avio-kompanija, pošto je kineska mornarica počela vežbu gađanja bojevom municijom u blizini tog ostrva, dan posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Najmanje 40 letova sa i do Tajvana je otkazano, navodi Čajna tajms, a prenosi AP.

Uticaj vežbi na pomorski prevoz robe nije poznat, a svaki poremećaj bi imao posledice po industriju u svetu.

B92/Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …