Novinar uhapšen, nakon što je razotkrio Trudoa, kako aplaudira nacisti!

Zagovornici slobode govora upozorili su da bi Predlog zakona, o onlajn bezbednosti britanske vlade mogao da se koristi za suzbijanje svakog, ko dovodi u pitanje zvaničnu priču o pitanjima, od pandemije COVID-19, do sukoba u Ukrajini.

Britanski nezavisni novinar uhapšen je nakon što je osudio kanadski parlament pohvale ukrajinskog nacističkog člana Vafen-SS.

Voren Tornton je bio domaćin izdanja svog vebcasta Prava istina uveče u nedelju 24. septembra, kada su mu policajci pokucali na vrata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Video bloger je na društvenim mrežama kritikovao podršku NATO-a Ukrajini, u njenom sukobu sa Rusijom.

Takođe je pomogao da se razotkrije mračna prošlost 98-godišnjeg stanovnika Ontarija Jaroslava Hunke, koji je prošle nedelje dobio ovacije u Donjem domu Kanade tokom govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, na poziv premijera Džastina Trudoa.

Gošća Fiona Rajan ispričala je kako je Tornton “nestao” 20 minuta, pre završetka emisije, dok je razgovarala sa kolegom Džonijem, voditeljem YouTube kanala Cafe Revolution, sa sedištem u Donjecku na prvoj liniji sukoba sa Ukrajinom.

Kada je poslala VhatsApp poruku Thorntonu, nakon što je vebcast završila da pita šta se dogodilo, on je uzvratio tekstualnom jedinom rečju, “policija”.

Tornton je za Sputnjik potvrdio da su ga službenici regionalne jedinice za sajber kriminal „pozvali” na „razgovor”.

Kada je odbio, uhapsili su ga i odvezli u policijsku stanicu u Bristolu, mnogo milja od njegove kuće.

Tamo su pokušali da mu uruče formalnu opomenu, zbog ‘malinformacija’ u vezi sa 16 video snimaka, koje je objavio na društvenim mrežama.

Tornton je rekao da su policajci koji su ga ispitivali postali “uznemireni”, kada je pitao na koje video snimke su se posebno protivili.

Dodao je da ih je njegov advokat “pocepao na komade” i zahtevao od policije da ga “optuži ili pusti”.

Konačno je pušten, bez optužnice ili upozorenja u ponedeljak, ostavljen mu je dugo putovanje vozom kući.

Nekoliko video snimaka koje je predstavio Tornton govorilo je o sukobu u Ukrajini, fokusirajući se na neuspeh kijevske kontraofanzive i neselektivno granatiranje civilnih područja.

Drugi je raspravljao o dokazima, koje je predstavilo rusko Ministarstvo odbrane o američkom programu biolaboratorije u Ukrajini, povezujući ih sa pandemijom COVID-19.

Jedan posebno, pod nazivom „Špijuni, laži i plaćenici“, razotkrio je kako su francuski obaveštajci sarađivali sa stranim militantima u Kijevu, još 2020. godine, dve godine pre sukoba sa Rusijom.

Drugi se bavio prošlonedeljnim pozivom ukrajinskog naciste Jaroslava Hunke, u kanadski parlament.

Tokom Drugog svetskog rata, Hunka je bio pripadnik ozloglašene 14. Vafen-SS grenadirske divizije Galicija, jedinice ukrajinskih kolaboracionista regrutovanih od strane nacističkih okupatora i koja je učestvovala u masakrima civilnog stanovništva.

Posle poraza Osovine 1945. godine, Hunka je bio među hiljadama ukrajinskih nacista, koji su emigrirali u nekadašnju saveznicu Sovjetskog Saveza Kanadu — uključujući dedu ministra spoljnih poslova i zamenika premijera Kristije Frilend.

Trudo se u ponedeljak izvinio zbog gneva — pre nego što je pokušao da prebaci fokus na navodne „ruske dezinformacije“.

Incident naglašava zabrinutost zagovornika slobode govora da se o Predlogu zakona o bezbednosti na internetu, o kome se trenutno raspravlja u parlamentu, koji bi mogao da se iskoristi za obračun sa komentatorima, koji kritikuju zvaničnu vladinu liniju.

U video snimku na društvenoj mreži Ks (bivši Tviter) – otkako je skinut – Tornton je rekao da je „biti odveden i ispitan, zbog ’malinformacija’ velika čast“.

On je primetio da je „dezinformacija kada svesno znate da je nešto laž, a objavite je.

Dezinformacija je kada, ne znate da je nešto laž, a vi to objavite“.

„Malinformacije“ su kada znate da je nešto potpuno istinito i objavite to, a oni smatraju da je štetno uzeti to iz privatne sfere i staviti u javnu sferu“, tvrdi Tornton.

On je istakao da su novinari “dužni” da razotkriju zločine, nedoličnosti, rizike, po javno zdravlje i bezbednost i da spreče ljude da budu zavedeni, od strane javnih ličnosti.

„Puno vam hvala što ste pokazali da je svih 16 video snimaka, koje ste istraživali u potpunosti i potpuno istinito“, rekao je Tornton policiji, ističući da se protiv njega, „ne preduzimaju nikakve dalje mere“.

„Ne postoji način da ćutimo, i nastavićemo da govorimo ljudima istinu“, obećao je Tornton.

„Na njima je da dokažu da ono što radimo ne koristi javnosti“.

On je naglasio da je njegovo i tuđe kritičko izvještavanje o zastupničkom sukobu Zapada sa Rusijom u Ukrajini, od vitalnog značaja u interesu čovečanstva i da ima pravo da ukaže na kršenje člana 39 Povelje UN — koji nalaže odgovor na „svako pretnja miru, narušavanje mira ili akt agresije“ — za šta je verovao da su „sve članice NATO-a krive“.

„Moramo da zaustavimo ubijanje i sav novac koji teče ovim ludacima i ovaj ludački rat, koji se vodi u ime ovih ludaka na vlasti“, rekao je Tornton.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …