Kina saopštila: “Amerika će snositi posledice!”

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da bi poseta Tajvanu Nensi Pelosi ozbiljno narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Kako su naveli, SAD bi snosile posledice.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, na redovnoj konferenciji za novinare, reagovao je nakon što je Fajnenšel tajms ranije danas objavio da Nensi Pelosi planira da poseti Tajvan u avgustu i poručio da će Kina preduzeti snažne mere da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, preneo je Rojters.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije danas Fajnenšel tajms objavio je, pozivajući se na više izvora upoznatih sa tim pitanjem, da bi Nensi Pelosi mogla da poseti Tajvan u avgustu.

Potencijalna poseta američke zvaničnice dolazi u trenutku kada se Tajvan suočava sa pritiskom Kine, koja ovo ostrvo smatra svojom teritorijom, što je stalni izvor napetosti u odnosima između Pekinga i Vašingtona, navodi britanska agencija.

Postoje podele u američkoj administraciji oko toga da li Nensi Pelosi treba da poseti Tajpej, prema dva izvora upoznata sa situacijom, izvestio je Fajnenšel tajms.

Iz kabineta Nensi Pelosi i iz američkog ministarstva spoljnih poslova nisu do ovog trenutka odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar, a ni predstavništvo Tajvana u SAD nije se oglasilo po ovom pitanju.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …