Britanska štampa tvrdi da je NATO avion “Posejdon”, primorao rusku “Ajkulu” da ispliva u blizini Norveške!

Protivpodmornički patrolni avion Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) P-8 Posejdon, nakon jurnjave ruske višenamenske nuklearne podmornice projekta 971 „Štuka-B“ (NATO oznaka – „Ajkula“), primorao ju je da izroni u vode, u blizini Norveške. 

Britanski tabloid Dejli ekspres je 10. avgusta obavestio javnost o tome.

Publikacija je navela da je to postalo poznato, kada su Velika Britanija i druge zemlje NATO-a pojačale odbranu od Rusije, nakon što su borbe u Ukrajini počele pre 169 dana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, on je podsetio da je u julu jedan brod britanske Kraljevske mornarice pratio drugu rusku podmornicu.

Izdanje je preciziralo da je incident navodno snimio neimenovani fotograf.

Čovek je verovatno britanski državljanin, inženjer koji radi na jednoj od offshore energetskih lokacija.

U nedelju uveče (7. avgusta – prim. aut.) videli smo britanski Posejdon P-8, a u ponedeljak (8. avgusta – prim. aut.) videli smo grupu mornaričkih brodova NATO-a i samu podmornicu na površini.

Mogli smo čuti radio komunikaciju između brodova i aviona – objasnio je svedok u intervjuu drugom britanskom tabloidnom listu, Dejli mejl.

Osoba, koja je snimila fotografije je dodala da je, po njegovom mišljenju, grupa NATO brodova uključenih u praćenje podmornice primorala rusku nuklearnu podmornicu da izroni, u početku je pronašavši pod vodom.

Međutim, to je osporio vojni ekspert, koji veruje da je to malo verovatno.

Sukob između ruske podmornice i grupe za praćenje okončan je, kada je podmornica krenula, ka Severnom moru.

Aktivnost ruskih podmornica se povećala nakon početka NVO na ukrajinskoj teritoriji, posebno u Severnom moru, kada su se Švedska i Finska pridružile Alijansi.

Pored toga, ruska državna televizija je u više navrata emitovala slabo prikrivene nuklearne pretnje Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD, od kojih je jedna uključivala upotrebu nuklearnog torpeda sposobnog da izazove talas cunamija visok 500 metara, zaključila je britanska štampa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …