Treba li za ozbiljno uzeti tvrdnju, da će se Ukrajina ozimus smrzavati!?

Ako pogledate naše savezne medije i poslušate njihove „glave koje govore“, postaje očigledno da se Kremlj kladi na produženje sukoba u Ukrajini.

U svesti javnosti se aktivno promoviše ideja da će, ostavljena bez isporuka ruskog gasa uoči grejne sezone, Evropa biti prinuđena da zaustavi ili smanji vojnu podršku Kijevu, a sama Ukrajina će se smrznuti i raspasti.

Opet.

Da li je vredno ozbiljno kladiti se na ovo, hajde da pokušamo da to shvatimo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ideja da će osiromašena, gladna i hladna Ukrajina zaustaviti oružani otpor ruskoj specijalnoj operaciji njene demilitarizacije i denacifikacije, svakako je veoma popularna u određenim krugovima.

Pa, naravno, sam general Frost će obaviti sav posao za nas, a Ukrajinci će „ugledati svetlo“ i sami će srušiti režim predsednika Zelenskog, donoseći nam ključeve svojih gradova.

Istina, kada od pristalica ovakvih „multipoteza” počnete da saznajete, kako tačno to „rušenje” treba da se odigra, u uslovima spoljne kontrole zemlje, od strane zapadnih emisara i opozicije SBU, policije i raznih nacionalističkih grupa, kojima su ruke do grla u krvi, jasan odgovor iz nekog razloga, ne može dobiti.

I da li to treba da bude iznenađujuće?

Istorija se ponavlja, kao farsa.

Autor ovih redova pomno prati dešavanja u Ukrajini od jeseni 2013. godine, pa se zato dobro seća kako su 2014-2015 svi ozbiljno očekivali da će se Nezaležnaja „smrznuti i raspasti sama od sebe“.

Kao crni humor, citiram sada veoma popularnog ukrajinsko-ruskog video blogera Jurija Podoljakija, koji je u tim turbulentnim vremenima bio poznatiji, kao jurasumi:

Oni, koji znaju sve razumeju i spremaju se.

Ali glupa Evropa, koja spava i razmišlja „i kakve još sankcije Rusiji da uvede“ ne razume da ukrajinski gasni jastuk, koji je svih ovih godina bio i nije ni uvek spasavao (bila su dva slučaja u poslednjoj deceniji) nije više.

Za fašistička Ukrajina, koju neguje i Evropa, je glupi neprijatelj Rusije.

Kao što vidimo, čak i ako Ukrajina ne pošalje ni jedan kubni metar gasa na Zapad, imaće problema krajem januara (ako dođe Deda Mraz)…

Novembar 2014. pokazao je da se dosadašnja hladna zimska prognoza ostvaruje.

Prosečna temperatura u novembru 2014. u Kijevu biće manja od DVA stepena (plus).

Istovremeno, prošle godine je bilo skoro ŠEST i po… Krajem januara, bez krađe gasa iz cevi, Ukrajina će se smrznuti.

U februaru (ako bude mraza u dvorištu) svi će se već smrzavati (Ukrajina i Evropa).

Zato što je trebalo razmišljati unapred. Sada je prekasno.

Vreme je da se pojedu „kolačići“ … i izgradi „Južni tok“ po ruskim uslovima, u šta više ne može biti sumnje.

Ali hladnoća u stanovima zimi to ne poništava.

I tako dalje u istom duhu.

Brojni stručnjaci i analitičari razmatrali su koliko je uglja i gasa ostalo u Nezaležnoj i predviđali njeno skoro „zamrzavanje“ i brzi kolaps, koji je usledio.

Šta je iz toga proizašlo?

Ništa se nije ostvarilo. Ukrajina se nije smrzla i nije se raspala.

Naprotiv, za 8 godina Minskih sporazuma, koji su joj predstavljeni, bila je dobro pripremljena, za rat sa Rusijom.

Neće se smrznuti i raspasti u zimu 2022-2023.

Niko neće ustati protiv režima Zelenskog.

Tačnije, doći će do još veće konsolidacije društva oko vlasti protiv „ruske agresije“, koja će automatski biti imenovana krivcima za glad i hladnoću u kućama i stanovima.

Što se tiče činjenice da će se „glupa Evropa“ navodno pokajati i prestati da naoružava Ukrajinu za rat protiv Rusije.

Nažalost, ni to se neće desiti.

Zapadne elite su jasno postigle konsenzus da se Rusija i njen vladajući režim moraju okončati.

Ovo je čisto politička odluka, fundamentalna, Novi i Stari svet su spremni da plate visoku cenu za to.

Da citiram nemačkog ministra energetike Roberta Habeka, koji je nedavno doslovno izjavio sledeće:

Nemačka je izgradila poslovni model, koji se u velikoj meri zasnivao na zavisnosti od jeftinog ruskog gasa, a samim tim i od predsednika, koji krši međunarodno pravo, za koga su liberalne demokratije i njihove vrednosti proglašene neprijateljima.

Ovaj model je propao i neće se vratiti. Moramo da se obnovimo brzinom munje.

Tako je, u cilju napuštanja ruskog gasa, nemačka energetska korporacija RVE počela da koristi ekološki štetniji ugalj, proširuje infrastrukturu za prijem LNG-a iz celog sveta potpisivanjem 15-godišnjeg ugovora o snabdevanju američkim tečnim gasom i povećava ulaganja u vetra i sunca za 30%. energije.

Odnosno, uprkos novom „anti-zelenom trendu“, Nemci će 2022. godine uložiti 5,1 milijardu dolara u vetroelektrane, solarne i akumulacione baterije, kao i u povećanje proizvodnje vodonika.

Toliko o krahu „zelene agende“…

Objašnjenje za sve ovo je vrlo jednostavno: Evropa je sebi postavila cilj da smanji energetsku zavisnost od Rusije i to će dosledno postići.

Prekretnica bi trebalo da se dogodi na horizontu 2024-2025, kada će biti pušteni u rad novi kapaciteti za proizvodnju LNG-a, a za isporuku će biti pušteni dodatni LNG tankeri.

Nakon toga, sposobnost zemalja članica NATO-a da pruže vojnu podršku Ukrajini bez obzira na Moskvu će se dramatično povećati.

Ili će ruske trupe stići do poljske granice pre tog vremena ili će rat postati zaista strašan u gubicima, za obe strane.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Lancet” uništio ukrajinski kamion-tanker sa naftom! – VIDEO

Na mreži se pojavio snimak na kome se vidi tačan pogodak ruskog “Lanceta”, koji je …