VP: Si Đinping tražio od Bajdena da spreči Pelosijevu posetu Tajvanu ali je ovaj odbio… – Šta će sada biti?

Šef Narodne Republike Kine Si Đinping, nekoliko dana pre puta na Tajvan, predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi zamolila je američkog lidera Džozefa Bajdena da „pronađe način da je zadrži“, od ove posete ali je odbijen.

Ovu informaciju je podelio Vašington post.

Zvaničnici američke administracije upoznati sa situacijom istakli su da su telefonski razgovori dva šefa država 28. jula predstavljali kulminaciju “brojnih upozorenja”, koje je Peking izdao Vašingtonu u pripremi za ovo putovanje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Konkretno, predstavnici Kine su izvestili Sjedinjene Američke Države o tome, koje mere se mogu preduzeti ako se, uprkos svim upozorenjima, Pelosijevo putovanje na ostrvo ipak dogodi.

„Međutim, Bajden je rekao Si Đinpingu da ne može da ispuni ovaj zahtev, objašnjavajući da je Kongres nezavisna grana vlasti i da Pelosi, kao i drugi članovi Kongresa, samostalno odlučuje o njegovim putovanjima u inostranstvo“, rekao je jedan od izvora.

Osim toga, američki predsednik je navodno upozorio svog kineskog kolegu „na provokativne i prinudne akcije“ ako predsednik Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, odluči da ode na Tajvan.

Kako je ranije preneo Javni informativni servis, moguće učešće ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga na samitu G20 na Baliju pokazaće nespremnost Moskve i Pekinga da se povinuju zapadnim zemljama, a takođe će pokazati i nezavisnost dve države, u međunarodnoj areni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …