“Nije problem javni dug…” – Vučić u Parizu, od Makrona kupuje avione “Rafale”, nuklearne elektrane, stručnjake za metro i metro… – VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poseta Parizu počela važnim sastancima, od suštinskog značaja za Srbiju.

“Imali smo sastanak sa predstavnicima sa kompanijom Dassault. Ovde su tekli dva dana, ne laki pregovori ali želimo da završimo to večeras, da bi ja i Makron večeras završili tehničke stvari…

Još imamo jednu ili dve stvari koje nismo završili ali nadam se da ćemo to u toku dana završiti. To bi značilo neuporedivo veću bezbendost i sigurnost za sve naše građane”, rekao je Vučić.

Sa rukovodstvom te kompanije, kako je prethodno najavljeno, razgovaralo se o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona “rafal”.

On je dodao i da srpskoj delegaciji predstoje razgovori sa francuskom elektroprivrednom kompanijom EDF.

“To je francuska kompanija za proizvodnju, prenos, trgovinu električnom energijom, jedna od najvećih u svetu, a najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, dakle broj jedan kompanija.

Oni su prošle godine imali dobit od 139,7 milijardi evra i sa njima razgovaramo i o tome kako da dobijemo njihovu ekspertizu, po brojnim pitanjima, kako da i na koji način radimo i zajednički da radimo u budućnosti, od hidroelektrana do nuklearnih elektrana, jer vi znate da su oni najveći i proizvođač i korisnik nuklearne energije i da su time, sebe obezbedili u budućnosti”, rekao je Vučić.

Obavestio je da će sa ovom kompanijom biti potpisan memorandum o razumevanju.

“Važno je obezbediti da to bude sigurno, da snabdevanje nuklearnim gorivom bude sigurno”, rekao je on.

“Mi ćemo 2028. godine imati metro u Beogradu. To je za četiri godine.

Postavlja se pitanje, ko će da upravlja tim metroom, razgovaramo da pošaljemo njihove eksperte da upravljaju time.

Još mnogo takvih ideja i mnog ostvari oko kojih moramo da radimo zajedno. Sada će nam na razgovorima sa EDF-om doći naši ekperti, mladi ljudi.

Neki su rođeni u Francuskoj ali su zainteresovani da pomognu našoj Srbiji. B

iću srećan da ih pozovemo da ih zamolimo, da ljude takvih kapaciteta vratimo u Srbiju”, rekao je Vučić.

Podvukao je da je čak 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu u Srbiji.

Na korak do rafala?

Što se rafala tiče, rekao je da su blizu dogovora o kupovini.

“Veoma smo blizu dogovora oko rafala, znaćete kada potpišemo. Reč je o avionima koji su jedni od najskupljih na svetu. To su bolji i skuplji avioni od F-16,nisu baš kao F-35.

Imaju najmoderniju opremu, po raketama, radarskim sistemima. Želeli bismo danas da kupimo američke, ruske, kineske…

A, ko može da nam dostavi to, mi nemamo more da imamo slobodan dotok robe. Šta je to što možemo da uzmemo, a pritom uzimamo najbolju robu na svetu.

Mi bismo kupili još aviona i na nekim drugim mestima, nije nama problem u novcu.

Mi danas imamo skoro 4 milijarde evra na računu. Nije problem ni u javnom dugu, problem je što ne možemo da ih dovučemo u našu zemlju”, istakao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Borba.Info

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …