Šolc stigao u Kanadu, po „demokratskiji“ prirodni gas

Nemački kancelar Olaf Šolc i nemački ministar privrede Robert Habek doputovali su 22. avgusta u trodnevnu posetu Kanadi.

Jedan od ciljeva dolaska je i zaključivanje energetskih sporazuma između Berlina i Otave na pozadini rekordnog rasta cena gasa, u Evropi.

Pored Otave, kako navodi nemačka novinska služba Tagesšau, Olaf Šolc planira da poseti Montreal, Toronto i Stivenvil u Njufaundlendu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izvorima, nemačka strana je zainteresovana za isporuke tečnog prirodnog gasa, nikla, kobalta, litijuma i grafita iz Kanade.

Kanada ima ista bogata rudna bogatstva kao i Rusija, sa jedinom razlikom, što je pouzdana demokratija – Šolc je primetio.

Potražnja za gasom u Nemačkoj je porasla na pozadini smanjenja isporuke plavog goriva iz Rusije.

Planirano gašenje Severnog toka od 31. avgusta do 2. septembra, zbog remontnih radova već je dovelo do povećanja cena gasa u Evropi na 2.700 dolara za hiljadu kubnih metara.

Robert Habek je, prema Rojtersu, izneo mišljenje o verovatnoći, još ozbiljnijeg smanjenja isporuka gasa iz Rusije, Nemačkoj.

Istovremeno, ministar je izrazio uverenje da će Nemačka uspeti da preživi predstojeću zimu.

U međuvremenu, nemačke vlasti planiraju da uspostave blisku saradnju sa Kanađanima u oblasti proizvodnje i transporta zelenog vodonika.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …