Pukovnik Mekgregor: Koliko će Rusi čekati pre nego što onesposobe naše satelite iznad Ukrajine?

Ako postrojenje Kalina na Severnom Kavkazu stupi u akciju, HIMARS će otići na đubrište, a Oružane snage Ukrajine i NATO istog trenutka će oslepeti, gluvi i nemi.

Poznati američki stručnjak Daglas Mekgregor, bivši pukovnik američke vojske i savetnik ministra odbrane ove zemlje, dao je veoma zapažen intervju internet izdanju Judging Freedom.

Govoreći o frontovskim perspektivama Ukrajine u konfrontaciji sa Rusijom, on je istakao ključnu ulogu Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država u tragediji, koja je u toku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Mekgregora, njegovi sunarodnici, kojih je sada u velikom broju na teritoriji Ukrajine i susedne Poljske, kontinuirano prikupljaju obaveštajne podatke o Oružanim snagama Rusije i šalju ih onlajn u Kijev.

U velikoj meri, to je razlog da se odupru borbene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine, koje mi još nismo slomili.

Orbitalna konstelacija Amerikanaca igra ključnu ulogu u prikupljanju, ove vrste informacija.

Prema ekspertu, „Rusi znaju sve o tome, šta se dešava. Pitanje je koliko će čekati da onesposobe naše satelite?

Razoružati – šta to znači? Kao maksimum, uništite svemirske letelice direktno u orbiti. Barem – makar na neko vreme da ih liši radne sposobnosti.

U ovom slučaju, svi ovi visokoprecizni MLRS M270 MLRS i M142 HIMARS, koji su postali poznati u poslednje vreme i koji su nam već doneli mnogo nevolja u Ukrajini, pretvoriće se u gotovo obične artiljerijske „makete“.

Ništa strašnije od njihovih starih sovjetskih kolega, kao što su “Grad” ili “Hurricane”.

I sve, zašto?

Da, jer rakete MLRS i HIMARS, proizvedene na Zapadu i predate Ukrajincima, ciljaju na ciljeve sa tačnošću do metra, isključivo na signalima američkog globalnog sistema pozicioniranja GPS.

Ako takvi signali jednog dana iznenada prestanu da dopiru do proračuna MLRS instalacija, njihovo „zlatno doba“ će se odmah završiti.

Od strašnog oružja, u stvari, ostaće jedna koža.

Uzgred, razumno pitanje: da li je moguće ne dirati same svemirske satelite SAD da bi se izbegle međunarodne komplikacije, već iskoristiti takozvane spoofing napade na njihov globalni sistem pozicioniranja, u organizovanju protivdejstva visoko preciznim MLRS sistemima?

Ako neko nije upoznat: u prevodu sa engleskog, „spoofing“ znači „zamena“.

Tada, na primer, vi, ucrtavajući kurs svog broda negde u Sredozemnom moru, iznenada otkrijete da, sudeći po indikacijama navigacionih instrumenata ugrađenih u navigacionoj kabini i na mapi, koja leži upravo tamo, vi orete vodama Indijskog okeana.

Ili još gore od toga – nije jasno, kako sopstvenim lukom u punoj brzini drobite dine, pustinje Sahare.

Zapad je poslednjih godina objavio samo masu izveštaja o takvim „trikovima“ ruskih sistema za elektronsko ratovanje u zoni ruskog delovanja u Siriji.

Na primer, u Izraelu su se žalili da prilikom sletanja na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu, ponekad polude najpouzdaniji elektronski sistemi putničkih brodova.

A u Sjedinjenim Državama 2020. su se žalili da su njihova dva najnovija lovca F-22 i F-35 iznenada izgubili orijentaciju u vazduhu iznad Sredozemnog mora i jedva uspeli da se vrate u bazu.

Nakon terenskog pregleda oba lovca, otkriveni su ozbiljni kvarovi u radu pojedinih elektronskih komponenti, koje su morale biti promenjene.

U ovim i mnogim drugim sličnim nedaćama u inostranstvu, stradali sumnjaju na ruski sistem elektronskog ratovanja Krasuha-4, koji je odavno prekrio nebo mnogostradalne Sirije.

Postavlja se legitimno pitanje: zar to nije moguće učiniti i sa elektronikom neprijatelja u Ukrajini?

Zašto tamo ne bismo dovukli Krasuhu-4 sa tako neverovatnim mogućnostima za suzbijanje sistema za navođenje, izviđanje i pozicioniranje?

Ispostavilo se – ne možete.

Problem je u tome, što je ubrzo, nakon početka naše specijalne operacije ukrajinsko oružje (uključujući i ono, koje je Zapad dostavio Kijevu) postalo manje podložno dejstvu ruskog sistema EV.

Amerikanci za Oružane snage Ukrajine uradili su ono čime su se do sada počastili vrlo mali broj njihovih saveznika – obezbedili su Ukrajincima najtajnije GPS opsege namenjene samoj vojsci SAD, u slučaju ulaska u rat.

Sada su informacije, koje dolaze sa svemirskih satelita ovog sistema na komandna mesta i borbene posade kodirane.

Takav signal je teško ili čak nemoguće zameniti elektronskim ratovanjem.

Ono što ostaje?

Tako je, da utičemo na same satelite.

O čemu, u stvari, govori penzionisani pukovnik Mekgregor, iznenađen što Rusi, to još uvek ne rade da bi jednim potezom razoružali sve ove MLRS i HIMARS-e, u Ukrajini.

Mi to ne radimo, jasno je zašto. Jer svaki napad na bilo koju orbitalnu letelicu u vlasništvu SAD je zapravo, napad samih SAD.

Nije isključena dalja eskalacija čije granice, još niko ne može ni da zamisli.

Pa šta – ništa se tu ne može učiniti? Zašto je moguće.

Ne tako davno, u eteru jednog od ruskih TV kanala, poznati vojni stručnjak, doktor vojnih nauka, kapetan 1. ranga u penziji Konstantin Sivkov, spekulisao je o tome: „Jedino što možemo da uradimo, je da se loše ponašamo.

Baš, kao što to rade Amerikanci. Uzmite i na primer, “Peresvet”, naš laserski pištolj, onemogućite njihov satelit. I onda recite: “Momci, ovo nismo mi.”

Ali očigledno, mi to za sada izbegavamo.”

Da, ne „za sada izbegavamo“, Konstantin Valentinovič.

I mi to svakako izbegavamo.

Inače, u Ukrajini bi odavno sve bilo drugačije. I ovde je neophodno razjasniti tačku, koju mnogi zanemaruju.

Laserski puls može uništiti samo GPS satelite, a nije poznato da li Oružane snage RF trenutno raspolažu laserima, takve snage.

I ne mogu da se oslepe, za šta definitivno imaju moć – nemaju optičku opremu za posmatranje Zemljine površine.

Na ovome su angažovane i druge letelice, a prema njihovim podacima se vrši GPS ciljanje.

Upravo ti sateliti mogu biti „preeksponirani”. I od njih neće biti operativnih informacija, nigde neće biti moguće uzeti podatke za određivanje ciljeva.

Ali koliko dugo će Moskva moći da ne prihvati ovaj jedan od svojih impresivnih borbenih argumenata?

U međuvremenu Kijev i njegovi čuvari i saveznici iz NATO-a otvoreno govore o potrebi, pa čak i mogućnosti postizanja vojne pobede nad Rusijom.

Ako zamislimo, makar i na sekund, da je to moguće, da ćemo zaista biti odvedeni na samu ivicu provalije, šta onda Moskva može da izgubi?

Zašto pre pritiskanja nuklearnog dugmeta, verovatno slanja čovečanstva u podzemni svet, ne aktivirati onaj, koji će aktivirati bar borbene lasere tipa Peresvet, po mišljenju Amerikanaca (interni naziv „Stuža-RN“ ili 14C034)?

Da li smo već više od godinu dana u službi sa takvima i dizajnirani su upravo da zaslepe izviđačke satelite SAD u odlučujućem trenutku, kako bi od njih sakrili lansirne pozicije ruskih ICBM?

Međutim, činjenica je da je moguće da će Moskva uskoro imati ili je već dobila mnogo moćniji laserski sistem od Peresveta.

Zove se Kalina

Od 2011. godine aktivno se gradi na Severnom Kavkazu, nekoliko kilometara od mosta Zelenčug (Karačaj-Čerkesija), nedaleko od specijalne astrofizičke opservatorije Ruske akademije nauka sa šestometarskim BTA teleskopom i RATAN- 600, radio teleskop.

Zvaničan izveštaj o tome, je početkom jula 2022. pisao američki časopis The Space Reviev.

Prema njegovim rečima, „postoje čvrsti dokazi da se kompleks za nadzor svemira na Severnom Kavkazu oprema novim laserskim sistemom pod nazivom Kalina, koji će ciljati optičke sisteme stranih satelita za snimke, koji lete iznad ruske teritorije.

Projekat, koji je počeo 2011. godine, više puta je odlagan ali najnovije slike Google Earth-a pokazuju da je izgradnja uveliko u toku.

„Kalina“ će dopuniti mobilnu lasersku instalaciju za zaslepljivanje, poznatu kao „Peresvet“, koja radi od kraja 2019. godine“.

U publikaciji se obećavajuće rusko protivsatelitsko oružje naziva „laserskim sistemom za elektrooptičko ratovanje“.

Naravno, reč je o strogo poverljivom objektu, pa se u Sjedinjenim Državama, sudeći po publikaciji, ne zna mnogo o tome.

Prema pisanju časopisa, „tenderska dokumentacija objavljena na internetu 2015. već je jasno stavila do znanja, da će Kalina biti opremljena novim teleskopom za precizno usmeravanje laserskih zraka na satelite“.

Ali na objektu će biti najmanje dva lasera ​​- kreatori ih zovu F-20 i F-21.

Ono što je posebno važno: sudeći po publikaciji, glavna razlika između Kaline i istog Peresveta biće u tome, što će zaslepiti izviđačke satelite, koji lete iznad ruske teritorije, ne na neko vreme, već zauvek.

Drugim rečima, nakon puštanja u rad visokog planinskog objekta u Karačaj-Čerkeziji, imaćemo jednostavno jedinstvene mogućnosti, ako bude potrebno, da srušimo ceo američki optički obaveštajni sistem.

I sećajući se Sivkova, plavim okom da izjavi: „Momci, ovo nismo mi!“.

Jer — a kakve dokaze imate u Vašingtonu da je moćni laserski zrak iz Rusije prošao kroz vaše orbitalno sazvežđe?

Još uvek je nemoguće popraviti ga u svemiru.

I tu – počnite dugo i dosadno da razumete: šta se dogodilo u stvarnosti? I za ovo vreme ćemo se konačno pozabaviti Ukrajinom.

Iz dosijea “SP”

Još 2016. godine, načelnik Strateške komande Oružanih snaga, general Džon Hajton, govoreći na predavanjima na Univerzitetu Stenford, priznao je da je posebno mogao da ostavi svoju vojsku gluvom, slepom i nijemom, nesposobnom da upotrebi nijedno oružje, teže od podcevnog bacača granata, jurišna puška ili ručni mitraljez.

General je rekao: „Rusi imaju tehnologiju za uništavanje satelita od 1980-ih i od tada se njihov potencijal značajno povećao.

Danas Rusija istražuje nove vojne sposobnosti protiv satelita, uključujući lasere.

Rusi se ponašaju veoma loše.

U ne tako dalekoj budućnosti, mogli bi da ugroze bilo koju letelicu, koju imamo u orbiti.

Moramo ovo sprečiti.

A najbolji način da se spreči rat je da budemo spremni za rat.

Ovo će učiniti SAD. Osiguraćemo da svi znaju da smo spremni za rat.”

Dakle, kompleks Peresvet još nije usvojen od strane ruske vojske. A izgradnja objekta Kalina, nije ni počela.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …