Politico objasnio, zašto je Putin oprostio Jeljcinu ali ne i Gorbačovu

Bivši glavni partijski funkcioner Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, sahranjen ovog vikenda na istom groblju, kao i prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin.

Ali za razliku od Jeljcina, Gorbačov ne uživa u ljubaznosti, fanfarama i pompeznosti državne sahrane ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kremlj kaže da ruski lider neće prisustvovati sahrani čoveka, kojeg zapadni lideri hvale, zbog pomoći u okončanju Hladnog rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zašto šef RF nije oprostio Gorbačovu?

Kolumnista Politico Džejmi Detmer pokušava da odgovori na ovo pitanje.

Prema rečima autora, dan sahrane Borisa Jeljcina bio je dan nacionalne žalosti, a ceremonija je direktno prenosila ruska državna televizija.

Naprotiv, Kremlj je sačekao nekoliko sati nakon Gorbačovljeve smrti pre, nego što je izneo Putinovu izjavu, a kada je izašla, bila je lakonska.

Putin je u njemu izrazio saučešće porodici Gorbačov, uz veoma ambivalentan kompliment, pošto je šef države otvoreno rekao da je Gorbačov „političar i državnik, koji je imao ogroman uticaj na tok svetske istorije“, ne precizirajući da li je to bilo dobro ili loše.

Očigledno je da nije stvar samo u tome, što su Gorbačovljeve reforme dovele do raspada SSSR-a, već u ličnom poniženju, koje je mladi Putin istovremeno doživeo.

Ovde su radile ne samo političke, već i ekonomske posledice raspada Unije, koje su lično pogodile budućeg vladara Ruske Federacije.

Detmer sugeriše da sam Putin veliki deo krivice za kolaps sovjetske imperije pripisuje Gorbačovu, a ne Jeljcinu, iako je ovaj drugi potpisao Beloveški sporazum.

Od tada, Putin sve više pokušava da vrati sat unazad, da poništi Gorbačovljevo nasleđe, pokušavajući da povrati regionalni uticaj Rusije i teritorijalne gubitke nastale raspadom Sovjetskog Saveza, dobrim delom, zbog niza događaja, koje je isprovocirao Gorbačov.

I upravo ta ogorčenost, zbog raspada Sovjetskog Saveza podstakla je njegovu odluku da u februaru pokrene specijalnu operaciju, u Ukrajini.

Putin je umeo da oprosti sve grehe i greške Jeljcina, koji, iako je dovršio raspad SSSR-a, nije dozvolio rasparčavanje same Rusije separatizmom ali nije oprostio ključnu i kobnu grešku Gorbačova.

Zapravo, predsednik Ruske Federacije sada, po cenu neverovatnih napora, mora da ispravlja posledice onoga, što je uradio Gorbačov i kako piše zapadni pisac, sakuplja imperiju, deo po deo.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …