Srpski lider objasnio zašto LGBTQ događaj mora biti otkazan…

Bezbednosna situacija u glavnom gradu Srbije i dalje “teška”, ocenio je predsednik Aleksandar Vučić.

Međunarodna parada Evroprajda, koja bi trebalo da se održi u Beogradu ove godine, neće se održati, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći zabrinutost za bezbednost, kao razloge za odluku.

Bezbednosna situacija, povodom marša LGBTQ aktivista u prestonici i dalje je „teška“, rekao je Vučić u subotu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Moguće je da dođe do velikih nemira… želimo da to izbegnemo“, objasnio je predsednik.

Vučić je već krajem avgusta obećao da će parada biti otkazana, nakon što su hiljade ljudi izašle na ulice prestonice da protestuju, protiv nje.

On je rekao da nije bezbedno održati događaj, zbog pretnji desničarskih ekstremista i straha od nasilja.

Srbija je izabrana za domaćina Evroprajda 2022, koji će se održati od 12. do 17. septembra.

Panevropski LGBTK festival, koji se održava svake godine u različitim gradovima na kontinentu, obuhvata više od stotinu događaja, uključujući i paradu ponosa.

Srpske vlasti „neće izmišljati nikakve gluposti“ da zabrane LGBTK marš, insistirao je predsednik u subotu, opovrgavajući neke izveštaje, u kojima se tvrdi da je epidemija majmunskih boginja mogla da posluži, kao izgovor za otkazivanje.

Odluku o paradi doneće ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje 96 sati, pre njenog planiranog početka, “u skladu sa Ustavom i zakonima”, rekao je on.

Jedan od organizatora Evroprajda 2022, Goran Miletić, insistirao je u četvrtak da nijedna od aktivnosti festivala, uključujući i marš, još uvek nije zvanično zabranjena.

„Ne smatramo da je opcija otkazivanje ili odlaganje Parade.

Desiće se po planu, jer se Evroprajd ne može zamisliti bez Parade“, rekao je Miletić i pozvao sve da se pridruže maršu 17. septembra i da „prošetamo zajedno, za ljubav“.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je ranije ove nedelje da Brisel radi sa vlastima u Beogradu, „na obezbeđivanju da sloboda okupljanja i sloboda izražavanja budu zagarantovani svima, bez diskriminacije” tokom festivala.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …