“OTADŽBINA”: Sve laži albanskog lobiste u srcu Srbije akademika Teodorovića – SUROVA ISTINA I ZA ALBANCE I ZA IZDAJNIKE

Valjda u nameri da ohrabri Aleksandra Vučića da se tokom pregovora u Briselu odrekne Kosova i Metohije u listu Danas pojavio se tekst akademika Dušana Teodorovića pod naslovom „Pustite Kosovo da ne biste žrtvovali Srbiju“.

Tekstovi akademika o predaji Kosova i Metohije nisu nikakva novost jer se on u svojim brojnim nastupima trudi da ubedi javnost i građane Srbije da se odreknu južne srpske pokrajine.

Akademik Teodorović tu hvali predsednika SANU koji zastupa slično političko gledište.

I nije sporno da akademik Teodorović ima takav stav. To je njegovo pravo. Ali da bi afirmisao taj svoj stav on se služi spekulacijama i manipulacijama sa željom i namerom da pomalo uplaši građane Srbije od nadirućeg albanskog ekspanzionizma.

On kaže da ako bi se Kosovo i Metohija ponovo vratilo u okrilje svoje matice da bi Albanci u Skupštini Srbije imali 80 poslanika, veliki broj ministarskih mesta, pa možda čak i predsednika Vlade.

Da bi imali 80 poslanika trebalo bi da Albanaca danas na Kosovu i Metohiji ima više od 2,5 miliona što je potpuno netačno. Prema slobodnim procenama, danas na Kosovo i Metohiji ne živi više od 800 hiljada Albanaca i to pokazuju njihovi izbori jer se broj glasača vrti između 500 i 600 hiljada.

Ne treba biti mnogo pametan pa ne uočiti jednu pojavu da su albanska sela na KiM danas prazna, a sve više se prazne i gradovi.

Očito je da akademik u zadnje dve decenije nije boravio na KiM. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća akadamika Dušana Teodorovića da su Albanci do `89. godine bili prisutni i u skupštini i vladi republike Srbije i nisu predstavljali nikakvu opasnost za državu Srbiju i da ih se niko nije bojao.

Poput Marka Đurića i akademik Teodorović kaže da ako ne potpišemo i predamo Kosovo i Metohiju onda će biti rata. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ je protiv svakog ratnog scenarija ali i protiv potpisivanja separatnog sporazuma i kapitulacije.

Ne treba žuriti, vreme radi za nas a ne za Albance. Po svakakvom pravu i našem Ustavu i međunarodnom pravu KiM je deo naše teritorije. I Kosovo danas ništa ne košta Srbiju za razliku od perioda pre `99. godine kada je Srbija plaćala kompletno zdravstveno i prosvetno osiguranje i Srbima i Albancima.

Notorna je besmislica koju akademik izgovara da ako predamo Kosovo da će u Srbiji nastupiti blagostanje i da se iz Srbije neće odlaziti.

To isto je ranije govorio i Aleksandar Vučić da ako potpišemo Briselski sporazum građani Srbije će bolje živeti jer će se otvoriti evropski fondovi. Da li žive bolje, najbolje znaju građani Srbije.

Poput Aleksandra Vučića i akademik Teodorović koji se smatra njegovim političkim protivnikom prihvata ideju korekcije granica uz tzv. eksteritorijalnost srpskih manastira.

Kakva naivnost akademika. Danas u svetu nema nikakve eksteritorijalnosti bilo kojih manastira pa ne može biti ni u Srbiji. Ono što će se posle predaje KiM sigurno desiti a to je da će srpske svetinje na Kosovu i Metohiji postati deo albanske pravoslavne crkve. I to je fakat.

Od argumenata koje takođe navodi akademik Teodorović stoji i da se Kosovo sa Albanijom vezalo autoputem i da zbog toga mora da ode iz Srbije, za šta se mora priznati da je prilično površno razmišljanje.

Akademik Teodorović još govori da je 50% albanske populacije mlađe od 30 godina što je pomalo čudno. Koji i kakav popis stanovništva je to utvrdio kada je poznato da je natalitet kod Albanaca u drastičnom padu.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ želi da podseti uvaženog akademika da je pre `99. godine broj novorođenih Albanaca bio 31 hiljadu.

Danas se kreće između 15 i 16 hiljada. Možda Albanci imaju i mlađanu strukturu stanovništa ali ona danas nije na Kosovu nego je raseljena širom zapadne Evrope. Na KiM ostaje samo stari sloj stanovništva.

Akademik čak govori o emocijama i prvrženosti srpskog naroda kosovskom zavetu, što on priznaje. Ali posle tako sramne predaje Kosova i Metohije postavalja se pitanje da li bi Srbi više imali moralno pravo da govore o svojim junacima jer su se predajom KiM njih odrekli.

I ne samo KiM nego i svojih korena, svoje državnosti, svoje duhovnosti i svoje budućnosti. Dobrovoljnim odricanjem od Kosova i Metohije Srbija i Srbi nemaju budućnost. Kako god to tumačio, ali to je istina.

Ono što zabrinjava javnost i građane Srbije nije samo ovako političko gledište o sudbini Kosova i Metohije akademika Dušana Teodorovića, sličnu viziju ima i predsednik SANU Vladiir Kostić, pa akademik Dušan Kovačević, pa akademik Ljubomir Simović, pa akademik…

U svoje vreme predsednik SANU Jovan Cvijić bio je šef srpske deligacije na pregovorima u Londonu kada su Srbiji Londonskim mirom ondašnje velike sile Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Austor-Ugarska, Rusija priznale pravo na Staru Srbiju u okviru koje je i Kosovo i Metohija.

Na tim pregovorima Jovan Cvijić se žestoko trudio i svojski zalagao znanjem i umećem da se oslobođene praiskonske srpske teritorije vrate Srbiji. Jovan Cvijić je inače jedini srpski naučnik koji je postao član francuske akademije nauka. Na našu nesreću pojedini naši akademici imaju i manjak stručnosti a još veći deficit patriotizma.

Nekada je Arčibald Rajs govorio „Najveći problem srpske države i srpskog naroda su pojdini srpski intelektualci koji zahvaćeni evropskim pomodarstvom i koristoljubljem zaboravljaju interese svoje otadžbine“.

Kosovska Mitrovica
23.07.2020. godine

Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …