Odložen početak grejanja u Francuskoj, u Parizu više nema svetla, na Ajfelovoj kuli!

Račun za energiju glavnog grada Francuske ove će godine iznositi 90 miliona evra, što je 35 miliona više nego inače.

Zbog uštede energije za vreme zime koja je pred nama Pariz će gasiti svetla Ajfelovog tornja sat vremena ranije, nego što je uobičajeno, sniziće temperaturu vode, u gradskim bazenima i odgoditi početak grejanja u javnim zgradama, najavila je u utorak gradonačelnica An Idalgo.

Svrha tih mera je ispuniti ciljeve koje je zacrtao predsednik Emanuel Makron, a odnose se na to da industrija, domaćinstva i opštinske vlasti smanje potrošnju energije 10 posto, s obzirom na rusko smanjenje snabdevanja gasom i na cene energenata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zemlje u celoj Evropi pokušavaju da nađu načine, koji će im omogućiti smanjenje potrošnje energije i popunjavanje skladišta gasom, u slučaju potpunog prekida isporuke.

Francuska nije toliko zavisna, od ruskog gasa, u odnosu na neke susedne države ali rekordan broj prekida rada nuklearnih reaktora i Francusku je primorao na uvoz energenata, što jača pritisak na tržišta električne energije.

Uprkos svemu tome Idalgo je rekla da će “Pariz uvek biti grad svetlosti”.

Najprepoznatljiviji simbol Pariza, Ajfelov toranj trenutačno je osvetljen do 1 sat ujutro posebnim sistemom rasvete, koji mu daje treperavi zlatni sjaj.

Gašenje svetla u 23.45 omogućilo bi 4-postotno smanjenje, potrošnje energije.

Gradonačelnica je najavila i da će se od 23. septembra rasveta, u javnim zgradama u Parizu gasiti u 22 sata, a temperatura vode, u javnim bazenima smanjiće se s 26 na 25 stepeni.

Grejanje u javnim zgradama biće spušteno na 18 stepeni.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …