Si Đinping: Kina i Rusija će sarađivati, kao dve najveće sile na svetu!

Kineski lider je rekao da je spreman da radi zajedno sa Moskvom na povećanju stabilnosti u svetu.

Kineski predsednik Si Đinping želi da sarađuje sa Moskvom, na preuzimanju odgovornosti „velikih sila“, rekao je on svom ruskom kolegi u četvrtak, na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu.

„Kina je voljna da uloži napore sa Rusijom, kako bi preuzela ulogu velikih sila i odigrala vodeću ulogu, u ubrizgavanju stabilnosti i pozitivne energije, u svet potresen socijalnim previranjima“, rekao je Si ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tokom samita lidera, na SCO.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Putin je takođe pohvalio „višestruke veze“, koje su dve zemlje uspostavile, posebno njihove trgovinske odnose.

Ističući razmenu od 140 milijardi dolara u trgovini sa Pekingom prošle godine, on je napomenuo da je obim porastao za 25 odsto, u prvoj polovini 2022. i rekao da se nada da bi cifra mogla da dostigne 200 milijardi dolara, do kraja godine.

Ruski lider je potvrdio podršku Moskve politici „Jedne Kine“ Pekinga i osudio „pokušaje provokacija Sjedinjenih Država u i oko Tajvana.

Sve u svemu, moram da kažem da su pokušaji stvaranja unipolarnog sveta, u poslednje vreme prilično ružni i neprihvatljivi za većinu nacija, na ovoj planeti.

Putin je zahvalio Kini na saradnji na spoljnopolitičkoj sceni.

„Veoma cenimo uravnotežen pristup naših kineskih prijatelja, kada je reč o ukrajinskoj krizi“, rekao je on.

Priznajući da Kinezi mogu imati pitanja i zabrinutosti, u vezi sa budućnošću sukoba, on je obećao da će ponovo sve, detaljno objasniti.

„Organizacija uključuje zemlje sa različitim kulturnim i civilizacijskim tradicijama, spoljnopolitičkim smernicama i modelima nacionalnog razvoja.

Međutim, izgradnja rada na principima jednakosti i uzajamne koristi, poštovanje suvereniteta jednih drugih i odbijanje mešanja, u unutrašnje stvari omogućili su da se ova organizacija pretvori, u efikasan mehanizam multilateralne saradnje“, objasnio je Putin.

ŠOS se sastaje više od dve decenije i okuplja skoro polovinu stanovništva planete, obuhvatajući osam država, koje pokrivaju preko polovine svetske teritorije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …