SAD postaju manje razvijena zemlja – izveštaj

SAD klize naniže na rang listi održivo razvijenih nacija, prema UN.

Prema nedavnom izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, SAD zaostaju za svojim kolegama iz razvijenih zemalja, u proveravanju okvira napretka.

Zemlja, koja je prošle godine bila na 32. mestu, od 193 zemlje članice UN, pala je za 11 mesta u jednoj godini i sada zaostaje, čak i za Ukrajinom i Kubom na listi, a na prvom mestu je Bugarska.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ocene su zasnovane, na napretku zemlje u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja UN, 17 metrika, koje treba da oliče društveni napredak.

Oni uključuju konkretna dostignuća poput „čiste vode i sanitacije“ i „nulte gladi“ zajedno, sa manje definisanim ciljevima, kao što su „kvalitetno obrazovanje“ i „odgovorna potrošnja i proizvodnja“ ali su svi opisani na veb stranici UN-a, kao kritični za sprovođenje Agende organizacije za 2030. Održivi razvoj – nešto, što su se sve zemlje članice složile da urade.

Skandinavske zemlje vode na rang listi UN-a za 2022. godinu, a Finska je na prvom mestu, a Danska, Švedska i Norveška zaokružuju prva četiri.

Prva neevropska zemlja, koja je dospela na listu je Japan, koji je usko ušao među prvih 20, sa 19.

Istoričarka Ketlin Fridl okrivila je rasizam i „američku izuzetnost” za očigledan pad SAD u svom članku za The Conversation u petak, tvrdeći da je prvi „prevario mnoge Amerikance iz zdravstvene zaštite, obrazovanja, ekonomske bezbednosti i životne sredine, koje zaslužuju”, dok drugi „čuva zemlju od iskrenih procena i korekcije kursa“, usred porasta loše definisanih „pretnji demokratiji“.

Svakako, sve veća ekonomska jednakost i dvogodišnji kontinuirani pad očekivanog životnog veka će izgleda staviti SAD na pogrešnu stranu nekoliko ciljeva, uključujući „dobro zdravlje i blagostanje“, „bez siromaštva“ i „smanjenje nejednakosti“.

”Međutim, UN su ocenile svoj učinak na dva od ta tri kao poboljšane, pri čemu je samo metrika nejednakosti pokazala negativna i umesto toga se fokusirala, na navodni pad „odgovorne potrošnje i proizvodnje“.

UN nisu jedini entitet, koji je označio SAD, kao naciju u opadanju.

The Economist ju je ranije ove godine klasifikovao, kao „demokratiju sa nedostatkom“, u svojoj oceni „stanja demokratije“, širom sveta.

Njegove metrike uzimaju u obzir izborni proces i pluralizam zemalja, funkcionisanje vlade, političko učešće, demokratsku političku kulturu i građanske slobode.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …