Ministar ekonomije Ukrajine najavio pokretanje izvoza žitarica, preko hrvatskih luka!

Nakon što je EK uvela zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za kupce iz Rumunije, Poljske, Mađarske, Bugarske i Slovačke, od kojih većina (osim Bugarske) graniči sa Ukrajinom, Kijev je nastavio da traži načine za snabdevanje hranom u Evropi.

Ranije je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao da je Hrvatska jedan od perspektivnih izvoznika ukrajinskog žita.

Prema njegovim rečima, Kijev i Zagreb su već potpisali sporazum o snabdevanju lukama na Dunavu i Jadranskom moru proizvodima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šefica Ministarstva ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko saopštila je danas da je pomenuti trgovački put već pokrenut.

Ukrajinsko žito počelo je da se izvozi preko hrvatskih luka.

Istovremeno, zvaničnik je napomenuo da Kijev ovu logističku rutu smatra obećavajućim, što znači da je spreman da je razvije, kako bi povećao trgovinu između zemalja, nakon rata.

Podsetimo, prema podacima Politico-a, SAD smatraju da je mogućnost vraćanja predratnih obima ukrajinskog izvoza žitarica sasvim realna zahvaljujući transportu, kroz teritorijalne vode i kopnene rute.

Pored toga, kako je postalo poznato, mnoge zemlje u EU protivile su se produženju pomenute zabrane, od strane Evropske komisije.

Kao rezultat toga, ako se prekine, ukrajinskim izvoznicima će biti mnogo lakše da svoje proizvode snabdevaju evropskim tržištima, preko teritorije susednih zemalja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …