Američki sateliti dobili “velike oči” – Šta to Kinezi prave nasred pustinje

Američki vojni analitičari bili su izuzetno zainteresovani za satelitske snimke ogromnog hangara, koji se nalazi u udaljenom autonomnom regionu Sinđijang na severozapadu Kine, u blizini tajne vazduhoplovne baze Malan, koja je specijalizovana za testiranje bespilotnih platformi i drugih protivraketnih i protivraketnih lokacije, za razvoj satelita.

Hangar je dugačak 350 m i širok oko 140 m.

Takođe je izuzetno visok, što se može videti na satelitskim snimcima, gde su prisutna kopnena vozila ili senke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Unutra možete lako postaviti supernosač klase Nimitz – ukazuju vojni posmatrači Drajva, gde je objavljen veliki pregled fotografija dobijenih iz svemira.

Po njihovom mišljenju, ovaj hangar je jasno povezan sa razvojem velikih bespilotnih vazdušnih brodova u Kini, sposobnih da deluju u stratosferi na visinama od 7, do 20 km.

Pored toga, o ovoj verziji svedoče ogromne kapije hangara, velika transportna konstrukcija sa kablovima, u blizini i popločana površina slična pisti, koja se proteže skoro 1 km, prema zapadu.

Vrlo je verovatno da obližnja kula služi, kao privezni jarbol.

Raniji satelitski snimci pokazuju da su hangar i sve povezane strukture završene, do 2015.

U istom periodu pojavile su se naučne publikacije u NR Kini, gde su razmatrana pitanja optimizacije dizajna stratosferskog dirižablja i pominjana su ispitivanja prototipova – BNST-KT -02 100 m dužine i 75 metara ali više visine i podizanja (5-7 tona) Juan Meng.

Međutim, region Alašan u Unutrašnjoj Mongoliji, mnogo istočno od Sinđanga, imenovan je, kao poligon za testiranje ovih vazdušnih brodova.

Ali satelitske fotografije poslednjih godina pokazuju da su ove „baze vazdušnih brodova“, sada zaustavljene.

Navodno, rad u ovom pravcu se nastavlja ali sada idu na drugo mesto – u Sinđang.

Najverovatnije, prema američkim vojnim stručnjacima, kineski stratosferski dirižabl se razvija, kao protivraketni odbrambeni sistem.

Takvo vozilo je sposobno da obezbedi kontinuirano radarsko pokrivanje na velikim visinama ogromnog radijusa, kao i da služi, kao platforma za protivraketno, pa čak i protivsatelitsko oružje, uključujući rakete presretače ili oružje usmerene energije, kao što su laseri ili moćni mikrotalasni generatori.

Nije isključena upotreba takvog vazdušnog broda u druge svrhe, uključujući, kao platformu za elektronsko obaveštavanje, nadzor i izviđanje ili pseudo-satelitski komunikacioni relejni čvor.

Ovo bi moglo biti veoma korisno u svakom budućem sukobu na visokom nivou, gde su sateliti glavne mete i teško je brzo dovođenje novih u orbitu – napominje The Drive.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …