“Savez za Srbiju” otkrio najveću pljačku u novijoj istoriji Beograda – MILIJARDU EVRA EVO KOME

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) obratili su se Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) sa zahtevom da se EBRD povuče iz projekta spalionice u Vinči koju finansira sa 128 miliona evra kredita.

„Zato što je to najveća pljačka u novijoj istoriji Beograda koja će budžet grada i samim tim Beograđane koštati više od milijardu evra“, rekao je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

On je dodao da su predsednika EBRD-a Sumu Čakrabartija obavestili da će podneti krivične prijave protiv svih koji su potpisali taj ugovor.

Kako je objasnio Đilas, dok je bio na čelu Beograda plan je bio da ceo projekat košta oko 200 miliona evra i da struja koja se pri tome proizvodi pripadne gradu.

„Ova vlast je poništila taj projekat, našla strane kompanije koje su formirale konzorcijum i izašle sa svojom cenom spalionice od 290 i onda se one obratile EBRD-u da od njega dobiju kredit. Grad Beograd će ovom konzorcijumu u sledećih 30 godina plaćati 38 miliona evra godišnje ili ukupno milijardu i 148 miliona evra“, naveo je Đilas.

Uz sve to, dodaje Đilas, struja koja se proizvodi pripada njima, a Grad Beograd je sledćih 12 godina kupuje po, kako kaže, „specijalnim cenama“.

Đilas je rekao da će identičan dopis poslati Razvojnoj banci Austrije, koja je sufinansijer, kao i AFC-u odnosno Svetskoj banci.

Nikola Jovanović iz Narodne stranke, koji je i šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda, je ocenio da je gradska vlast uoči beogradskih izbora 2018. potpisala „najštetniji ugovor u novijoj istoriji Beograda“.

„Mi ne znamo kako će se sve trošiti ovih naših milijardu i 148 miliona evra zato što u ugovoru kaže da će se koncesionar truditi da nema korupcije“, naveo je Jovanović i istakao da je predviđeno da će plate biti daleko iznad proseka.

Jovanović je dodao je predviđeno i da se po svakoj dodatnoj toni spaljenog otpada plaća dodatna cena.

„To znači da će se koncesionar truditi, zbog sopstvenog profita, da spaljuje što više otpada iako je trend i regulative u Evropi da se 90 odsto otpada mora reciklirati“, naveo je Jovanović i istakao da to može biti prepreka i u pregovorima sa Evropskom unijom.

(Srbin.info)

Check Also

F-35 definitivno neće dobiti novi motor u narednim godinama!

Dugogodišnja obećanja proizvođača stelt lovca F-35 Lightning II „uskoro“, pa čak i „skoro“ da će …