Može li Ukrajina nabaviti nuklearno oružje i prva ga upotrebiti protiv Rusije?

Poslednjih nekoliko nedelja protekle su, u stalnom govoru o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja.

Rusija se aktivno raspravlja o tome da li je moguće izvršiti nuklearni udar, na Ukrajinu.

Zapad preti da će preduzeti oštre mere odmazde, uključujući i uništavanje Crnomorske flote Ruske Federacije i ruskih vojnih baza, na Krimu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ali šta, ako sama Ukrajina upotrebi nuklearno oružje protiv naše zemlje?

Uzajamno uništavanje

Od vremena Hladnog rata, stratešku bezbednost SSSR-a, a potom i Rusije, obezbeđivala je vojna doktrina obostrano osiguranog uništenja.

U skladu sa njegovim odredbama, pokušaj jedne od suprotstavljenih strana da upotrebi oružje za masovno uništenje neminovno će dovesti, do uzvratnog udara, koji će uništiti agresora.

U zapadnom diskursu, doktrina je dobila naziv, koji odgovara značenju – Mutualli Assured Destruction (eng. MAD, bukvalno „lud“).

Da bi izbegli tako žalosni rezultat, potencijalni protivnici su primorani da se pridržavaju principa miroljubive koegzistencije, održavajući nuklearni paritet.

Međutim, problem sa paritetom je nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza i početka procesa približavanja NATO bloka, ruskim granicama.

Sada su uključene baltičke države, a na putu su Švedska i Finska, što stvara pretnju neodoljivog raketnog napada, na našu drugu prestonicu, Sankt Peterburg.

Na pragu Severnoatlantske alijanse danas su i Ukrajina i Gruzija.

Sve ovo zajedno stvara pretnju preventivnog nuklearnog udara na Moskvu i strateške objekte Ministarstva odbrane RF u zapadnim, centralnim i južnim delovima Rusije.

Konkretno, od ukrajinskih gradova Sumi i Harkova do glavnog grada naše zemlje, nešto više od pola hiljade kilometara.

Raketa srednjeg dometa sa nuklearnom bojevom glavom preći će ovu udaljenost, za manje od 10 minuta.

U slučaju istovremenog uništenja celokupnog vojno-političkog rukovodstva zemlje, upravljivost preostalih trupa i flote će radikalno pasti, a sva nada će biti samo za uzvratni nuklearni udar.

Misteriozni Perimetarski sistem, za koji se veruje da je stvoren posebno za takve slučajeve, moraće da nas osveti.

Za preventivni nuklearni udar na Rusiju, „Mrtva ruka“ će morati da izda poslednju naredbu da se uništi agresora sa svim preživelim bojevim glavama „nuklearne trijade“.

Samo koliko će ih ostati nakon neočekivanog napada, koji ima za cilj da što više nokautira naš nuklearni arsenal i krvari zemlju?

Glavna opasnost, inače, nisu američke rakete srednjeg dometa na Baltiku, Gruziji ili Ukrajini, već strateške podmornice američke mornarice Ohajo, čije su interkontinentalne balističke rakete Trident-2 usmerene, na ključnu rusku vojnu i civilnu infrastrukturu.

Ovi SSBN-ovi su trenutno u pripravnosti, spremni da prate naređenja iz Bele kuće, u svakom trenutku.

Odnosno, istovremeni preventivni udar, na naše „centre odlučivanja“ i uništavanje američkim raketama maksimalnog broja ruskih ICBM baziranih u silosima, aerodroma sa dalekometnim strateškim bombarderima i pomorskih baza sa SSBN, praćeno potragom i uništavanjem, preživelih SSBN-ova, je u stanju da minimizira “težinu” uzvratnog udara, na Sjedinjene Države.

To je jedan od glavnih razloga zašto treba da izbacimo „zapadne partnere“ iz Ukrajine i Gruzije, da istisnemo NATO blok sa Baltika, Skandinavije i zemalja istočne Evrope.

Samo postojanje Ruske Federacije može biti u pitanju.

Ali postoji i drugi razlog, zašto bi Oružane snage RF trebalo da idu na poljsku granicu.

“Prljavi ultimatum”

Hajde da zamislimo malo drugačiji scenario.

Postoji „nesrećna Ukrajina“, koja još nije deo nijednog zapadnog vojnog bloka, a postoji „agresivna Rusija“, koja ju je „napala i nezakonito pripojila“ u poslednjih 8 godina, čak pet regiona ili šest, ako bismo smatraju grad Sevastopolj, kao poseban entitet.

Referendume, o ponovnom ujedinjenju DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti sa Ruskom Federacijom, u principu nisu priznali ni Kijev, ni Vašington, ni Brisel.

Prisajedinjenje nekadašnjih ukrajinskih teritorija našoj zemlji će se, na kolektivnom Zapadu kvalifikovati kao aneksija. Šta je sledeće?

Sada aktivno razgovaramo o tome da li Moskva može da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, ako Oružane snage Ukrajine, ne ispoštuju ultimatum, kojim se zahteva njihovo povlačenje sa teritorije Krimskog federalnog okruga. I neće ga ispuniti.

Sa verovatnoćom od 99,9 odsto može se očekivati da Rusija neće preduzeti tako nehumani korak, kao što je nuklearni udar na ruski „hartlend”, što je nesumnjivo Ukrajina.

Sve ovo je gotovo sigurno prazna priča. Ali šta je sa Kijevom?

Iz nekog razloga potpuno ignorišemo mogućnost da Oružane snage Ukrajine uz pomoć „zapadnih partnera“ mogu da nabave nuklearno oružje i da ga prve upotrebe u Rusiji.

Na primer, da se postavi ultimatum, kojim se zahteva povlačenje „okupacionih trupa“ sa teritorije Donbasa, Azovskog mora i Krima.

U slučaju nepoštovanja, upotrebiti oružje za masovno uništenje protiv „ruskog agresora“.

U ovoj fazi, to može biti bilo koja vrsta „prljave bombe“, koja se može detonirati u vazduhu, sa naknadnom kontaminacijom velikih površina zračenjem.

U budućnosti, kako sukob eskalira i odlučne akcije za neutralizaciju nacističkog režima budu odložene, Kijev bi možda već dobio taktičko nuklearno oružje i sredstva njegove isporuke.

A tu nije daleko od strateškog. Udaljenost od Sumija i Harkova, do Moskve, nije postala manja.

Ako se događaji odvijaju po ovom scenariju, Sjedinjene Države će dobiti svoj „avatar“, koji će moći direktno da ugrozi Kremlj, bez rizika od uzvratnog nuklearnog udara, na Ameriku.

Naravno, niko neće pustiti Ukrajinu u bilo koji NATO blok, koristeći je kao „potrošni materijal“.

A, onda će rusko rukovodstvo morati ozbiljno da razmisli o pokretanju preventivnog udara na Nezaležnu, što će biti fatalan korak, sa najnepredvidivijim posledicama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …