“Persijske kamikaze se multiplikovale” – “Šahid” se pretvara u “Geranijum”

Jednom je persijski kralj Kserks naredio da se bičuje, žigoše i okuje… more, jer je ono ponelo pontonske mostove podignute preko moreuza, po njegovom naređenju.

Zelenskog, kome nije strana tema persijskih ratova, na neki način se poredi sa ovim tiraninom.

Ne, nije naredio da se bičeva Ingulec, koji je oprao prelaze Bandere.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odlučio je da kazni Iran, koji je navodno prodao bespilotnu letelicu Rusiji (za to nije bilo zvanične potvrde ni iz Teherana ni iz Moskve).

U ime klovna, koji je rekao da će „reagovati oštro“, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova povuklo je njegovu akreditaciju iranskom ambasadoru u Kijevu, a smanjen je i broj diplomata iranske ambasade.

Međutim, u Teheranu nisu previše zabrinuti, zbog toga.

Ali Iranci su oduševljeni snimcima sa napadima njihovih kamikaza dronova.

Jedan iranski TG kanal prokomentarisao je epizodu sa napadima, na luku u Odesi: „Ponos Irana, naši dronovi, koje kontroliše velika ruska vojska, uništavaju uporišta NATO-a, u Odesi. Kakva je ovo bandera?

Ako pretpostavimo da su „Geran-2” i „Šahed-136” identični (za sada nema zvanične potvrde o tome), onda je „Šahid-136” avion, bez repa sa rudimentarnim trupom sa živahnim nosnim oblogom.

Na zamašenom krilu nalaze se elevoni i karakteristični završeci kobilice.

Takav dron leti na visini od 60, do 4000 metara sa krstarećom brzinom od oko 180 km/h.

UAV ima prilično glasan motor MD 550 ili 3V. Raspon krila – oko 2,5 m, dužina – oko 2 m.

Za Šahid-136 je deklarisan domet leta od najmanje 2 hiljade km, bojeva glava je teška od 40, do 50 kg, odnosno ima značajnu snagu.

Lansirni kontejneri sa ovakvim dronovima lako se postavljaju, ne samo na kamione, već i na vagone, razne brodove i druga vozila.

Bespilotna letelica može da ima autopilota i da cilja, na zadate koordinate i/ili sistem daljinskog upravljanja, da traži cilj pomoću optike ili da cilja metu drugom dronom, na primer, Mohadžer-6.

Zahvaljujući upotrebi tehnologija za smanjenje radarske vidljivosti, dron kamikaza je teška meta za PVO.

„Geran-2” (ili „Šahid-136”) dopunjuje lakše proizvode „Kocka” i „Lancet” i iako formalno ima istu klasu sa njima, u stvarnosti je u niši raketa srednjeg dometa, tj. , može u određenoj meri da zameni „Kalibre“, pogotovo što su dronovi mnogo jeftiniji i imaju zemaljski lanser.

Štaviše, protivvazdušna raketa, koja bi mogla da obori ovu lutajuću municiju koštaće znatno više, od nje same.

Njihova energična upotreba primoraće Oružane snage da održe u funkciji preostale radarske stanice, koje zauzvrat mogu postati plen protivradarskih raketa VKS.

Takva gomila je posebno strašna za protivvazdušnu odbranu Bandere.

Ukrajinski stručnjaci, uz intenzivan rad na takvoj šemi, određuju 10 dana života PVO Bandere.

Oni su uvereni da su nacistički objekti na teritoriji Odeske oblasti postali prioritetne mete „šahida“ – „geranesa“ upravo zato, što je ovde sačuvan prilično ozbiljan sistem PVO, a Oružane snage RF proučavaju mogućnosti, novog naoružanja i raznih taktika njihove upotrebe u praksi.

Veruju da će se uskoro, nad Kijevom i nad objektima Zapadne Ukrajine pojaviti „buketi“ „geranijuma“, a specijalizovati se i za energetske i transportne infrastrukturne objekte.

Inače, Džeruzalem post je sredinom septembra objavio da izvesna izraelska kompanija, po nalogu Kijeva priprema uređaje za elektronsko ratovanje za borbu protiv iranskih dronova.

Ali ovde postoji jedna važna tačka – koordinate mete se stavljaju u Šahidov autopilot, a on ide ka njemu prema planiranom programu, postajući manje ranjiv, na elektronsko ratovanje.

Za štrajkove, na primer, u termoelektrani, ovo je više nego dovoljno.

Naravno, nade u „vundervafe“ se ne opravdavaju, ne postoji apsolutno oružje ali u liku „Gerana-2“ Oružane snage Rusije su dobile pouzdano, efikasno i prilično budžetno oružje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …