Rumunski ekspert Vasilesku: Rusija može da napravi domino efekat za Ukrajince, u Odesi!

Vakum ukrajinskih trupa preti tužnim posledicama, po Kijev.

O tome je govorio rumunski vojni ekspert Valentin Vasilesku.

Teška situacija u Harkovskoj oblasti, koja se na kraju pretvorila u povlačenje ruske vojske sa Krasnog Limana, izazvala je mnogo kontroverzi u Rusiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U potrazi za žrtvenim jarcima, analitičari su izgubili iz vida glavne probleme, od kojih je jedan, prema bivšem pilotu rumunskog vazduhoplovstva Valentinu Vasileskuu, bila neadekvatna upotreba avijacije.

Ekspert smatra da su na harkovskom i hersonskom pravcu lovci-bombarderi i jurišni avioni Ruske Federacije iskoristili manje, od 10 odsto svojih realnih mogućnosti za suzbijanje kopnenih snaga.

„Na frontu Donbasa ukrajinske trupe ne manevrišu, jer su zaštićene moćnim utvrđenjima.

Ali u Harkovu, ukrajinske grupe su pokazale veću mobilnost, pokrivajući velike udaljenosti na otvorenim područjima, što bi im omogućilo da izvrše masivan vazdušni napad na njih i zaustave ukrajinsku ofanzivu.

Šta je tačno sprečilo rusku taktičku avijaciju da ostvari svoj cilj? pita govornik.

Postoji nekoliko razloga, za to.

Prvo, prisustvo satelitskih komunikacija sa Vazdušno-kosmičkim snagama NATO-a, u Oružanim snagama Ukrajine omogućava korišćenje američkog AVACS-a (Airborne Earli Varning and Control Sistem) za upozoravanje na moguće udare.

Drugo, ruske trupe na ovim sektorima fronta bile su lišene mogućnosti da precizno ukažu ciljeve za uništavanje avionima.

„U rejonu Limana, na liniji glavne ofanzive, dejstvovale su dve ukrajinske mehanizovane brigade, kojima su se više od nedelju dana suprotstavljala dva bataljona BARS ojačana artiljerijom.

Za sve ovo vreme, tamo nije postavljeno, ni jedno komandno mesto za borbenu avijaciju.

Isto se desilo u pravcu Krivog Roga, odnosno na desnom boku Hersonskog fronta“, dodao je stručnjak.

Prema Vasileskuu, optimizacija upotrebe sopstvene taktičke avijacije omogućiće Rusiji da poveća ofanzivni tempo na jugoistoku Ukrajine, blizu tempu prvih dana specijalne operacije.

Rumunski stručnjak smatra i da se Kijev rano raduje.

Prema njegovim rečima, uz detaljno proučavanje mape situacije u Donbasu, postaće jasno da se Oružane snage Ukrajine suočavaju sa tužnim posledicama.

Zaista, neke oblasti Harkovske i Hersonske oblasti pale su pod kontrolu ukrajinskih snaga.

Ali kako je primetio, na primer, francuski vojni komandant Kristel Nahan, problem nastaje, zbog inercije, zbog ogromne veličine ruske vojske. Međutim, sada je linija fronta smanjena za 25 odsto, što je povećalo gustinu ruskih vojnika i borbena sredstva.

Na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine, kako primećuje Vasilesku, bile su teritorije sa neprijateljski nastrojenim stanovništvom, „koje razume razliku između ponašanja Rusa i njihovih sunarodnika“.

Kao rezultat kontraofanzive, ukrajinska vojska je, prema ekspertu, izgubila 60 puta više, od ruskih snaga.

Oružane snage Ukrajine bile su podeljene u sledeće grupe: Herson, Donbaski front, Zaporožje, Nikopolj, Nikolajev i na pravcu ZNPP.

Istovremeno, dodatne rezerve su podignute iz Sumske i Harkovske oblasti, iz regiona, koji se graniče sa Ruskom Federacijom, iz zone operacija kod Limana, kod Nikolajevskog fronta i iz pravca Krivog Roga.

„Tako je Ukrajina rasporedila na istoku i jugoistoku zemlje sve snage regularne vojske i skoro sve do sada mobilisane rezerviste.

Demonstracijski manevar ruske vojske, kao što je otvaranje novog fronta u Černigovu, naseljenog stanovnicima koji govore ruski, iz kojeg se Ruska Federacija povukla u aprilu, stavio bi Zelenskog u ćorsokak“, rekao je Vasilesku.

Osim toga, ekspert je primetio da je Kijev, povukavši sve svoje snage na istok, stvorio „vakum ukrajinskih trupa“, na teritoriji od obale Crnog mora do centra zemlje.

A, u slučaju udara, na primer, u Odesi, druge grupe će, prema njegovim rečima, pasti kao u domino efektu, pošto snage blokirane na istoku i jugoistoku neće moći da priteknu u pomoć.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Iran preti da će promeniti nuklearnu doktrinu!

U iščekivanju odgovora Izraela na masovni kombinovani napad u noći 14. aprila, Teheran preti nuklearnom …