Saudijska Arabija povećala cene nafte za SAD! – Blumberg

Američki kupci će plaćati više za isporuke, dok cene u Aziji ostaju nepromenjene.

Državna kompanija Saudi Aramco podigla je zvaničnu novembarsku prodajnu cenu sirove nafte, koja se isporučuje u SAD za 20 centi, dok je zadržala cene za Aziju, svoje ključno tržište, uglavnom nepromenjene od oktobra, izvestio je Blumberg u četvrtak.

U međuvremenu, snižene su stope za severozapadnu Evropu i mediteranski region.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najveći svetski proizvođač sirove nafte podigao je svoje srednje i teške ocene za Aziju za 25 centi po barelu, na mesečnom nivou i smanjio ekstra laku, za deset centi.

Novembarski OSP za arapsku svetlost u Aziju postavljen je, na premiju od 5,85 dolara po barelu, iznad regionalnog standarda.

Trgovci, koje je anketirala agencija ervu predviđaju povećanje od 40 centi, kao odgovor na najnovije znake oporavka tražnje sirove nafte na jednom od njenih najvećih tržišta i novu seriju kvota za izvoz goriva koje je izdala Kina.

Oštar porast bi dodatno zaoštrio globalno tržište sirove nafte nakon odluke OPEK+ da smanji cilj proizvodnje od sledećeg meseca, za dva miliona barela dnevno.

Vašington je rekao da je bio „kratkovid“ u vreme, kada se mnoge zemlje „izvijaju, od povišenih cena energije“.

Globalne cene sirove nafte su pale, od juna nakon, što su porasle nakon sankcija u vezi sa Ukrajinom uvedenim Rusiji, sankcijama za najveće svetske proizvođače i izvoznike nafte.

Trenutna cena od, oko 90 dolara po barelu i dalje je porasla za skoro 20 odsto ove godine, što doprinosi bolnom porastu inflacije, na globalnom nivou.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …