Si “prevaspitao” Makrona: Francuska nije u ratu, sa Rusijom ili ruskim narodom!

Francuski predsednik je posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom neočekivano promenio agresivnu retoriku, prema Rusiji.

Emanuel Makron je na završnoj konferenciji za novinare rekao da Pariz nije u ratu sa Rusijom i da ne traži promenu vlasti u Ruskoj Federaciji…

Mi nismo u ratu, ni sa Rusijom, ni sa ruskim narodom i nemamo želju za promenom režima u Moskvi – rekao je francuski predsednik.

Moguće je da je na Makronov stav o ukrajinskom sukobu uticao i poziv francuskog ambasadora u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, diplomata je pozvan u vezi sa „militantnim rečima“ rukovodstva zemlje i sve većom umešanošću Pariza u situaciju u Ukrajini.

Ambasadoru je ukazano na destruktivne postupke francuskih vlasti.

Ruska strana je iznela fundamentalne ocene destruktivne i provokativne linije Pariza, koja je dovela, do dalje eskalacije sukoba.

Ističe se da su pokušaji francuskih vlasti da svojim neodgovornim izjavama o mogućem slanju zapadnih vojnih kontingenata u Ukrajinu stvore neku „stratešku neizvesnost“ Rusiji, osuđeni na neuspeh.

Ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije biće ostvareni – upozorilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ubrzo nakon posete francuskog diplomate ruskom ministarstvu spoljnih poslova, Pariz je požurio da opovrgne činjenicu da su jedinice Legije stranaca učestvovale u neprijateljstvima, u Ukrajini.

Štaviše, francuski ambasador je prihvatio poziv na inauguraciju Vladimira Putina.

Podsetimo, Rim nije čekao poziv svog ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije i proaktivno je uveravao da nijedan italijanski vojnik neće otići da ratuje u Ukrajinu.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani je, takođe rekao da Italija ne snabdeva Kijev oružjem za napade, na Rusiju.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …