Merkelova brani „veoma racionalne“ ruske gasne sporazume! – VIDEO

Bivša kancelarka je rekla da je ruska energija najbolji put, ka zelenoj budućnosti.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da ne žali, zbog odluke da potpiše sporazume o prirodnom gasu sa Rusijom tokom svojih 16 godina na vlasti, tvrdeći da je Moskva dugo bila „pouzdan snabdevač energijom“ i da nudi niže cene, od svojih konkurenata.

Obraćajući se novinarima na događaju u Lisabonu, Merkelova je objasnila da je Nemačka dugo pokušavala da se udalji od uglja, kao izvora energije i da je ruski prirodni gas najbolja dostupna opcija, jer Berlin ima za cilj da na kraju „dođe do oblika energije, bez CO2 .”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Iz perspektive tog vremena, bilo je veoma racionalno i razumljivo dobijati gas za gas iz Rusije, koji je bio jeftiniji od LNG (tečnog prirodnog gasa) iz drugih delova sveta“, rekla je ona u četvrtak, dodajući da „Čak i tokom Hladnog rata, Rusija je bila pouzdan snabdevač energijom“.

Nakon, što je preuzela dužnost 2005. godine, Merkelova je predsedavala dva velika gasna sporazuma sa Moskvom, a oba su imala za cilj da dovode energiju direktno u Nemačku iz Rusije preko gasovoda Severni tok 1 i kasnije Severni tok 2, koji su zaobilazili tranzitne države, kao, što su Ukrajina i Poljska.

Međutim, Severni tok 2, nikada nije postao operativan, pošto je Merkelin naslednik, kancelar Olaf Šolc, pauzirao sertifikaciju projekta samo nekoliko dana pre, nego, što je Rusija krajem februara poslala trupe u Ukrajinu.

„Severni tok 1“ je prekinuo isporuke u avgustu, zbog rastućih tenzija između Rusije i Zapada i dok su ruski zvaničnici naveli nemogućnost bezbednog upravljanja trasom zbog sankcija, Berlin je sugerisao da je odluka politička.

Delovi oba gasovoda, teško su oštećeni misterioznim podvodnim eksplozijama prošlog meseca – nakon, što je predsednik Vladimir Putin u nekoliko navrata izjavio da bi Rusija mogla da počne sa isporukom gasa preko Severnog toka 2, bez odlaganja, ako EU da zeleno svetlo.

Uzrok eksplozija je i dalje nejasan, iako je Rusija smatrala da je incident teroristički napad, uz napomenu da će Sjedinjene Države imati koristi od razaranja.

Američki državni sekretar Antoni Blinken je sa svoje strane pozdravio incident, kao „ogromnu priliku“ za Evropu „da jednom zauvek ukloni zavisnost od ruske energije“.

Američki izvoz LNG-a u Evropu značajno se povećao poslednjih meseci pošto veći deo kontinenta nastoji da se distancira od ruskih snabdevanja energentima, skoro udvostručivši prodaju zabeleženu 2021.

S obzirom da je Rusija ranije pokrivala oko 40% uvoza gasa u EU, međutim, cene su zabeležili nagli porast, izazivajući strah da neki Evropljani neće moći da zagreju svoje domove, tokom zime.

Merkel, koja se suočila sa kritikama, zbog održavanja zavisnosti Nemačke od Rusije, nastavila je da je rekla da je „bilo ispravno ubrzati borbu protiv klimatskih promena, na kraju mog mandata“, misleći na kupovinu ruskog gasa i napore da se prekine korišćenje gasa i uglja ali je dodao da je „brutalna invazija” Moskve na Ukrajinu promenila nemačku računicu.

„Ovo je prekretnica i naravno, nova vlada mora da se nosi sa tim. I to je ono što radi“, rekla je ona o rukovodstvu Šolca.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …