Bitka za Vuhledar: Zelenski bacio svoj predsednički puk u „meso“!

Prvu liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine uništila su naša „Sunca“.

Različiti izvori, uključujući i neprijateljske, izvestili su da su 29. oktobra na Donbas deonici fronta od hiljadu kilometara, naše trupe pokrenule široku ofanzivu na Vugledar.

Popularni ukrajinski bloger Anatolij Šarij, ne otkrivajući svoje insajdere u Oružanim snagama Ukrajine, rekao je da je u oblasti Pavlovke (3 km, od Vugledara) prva linija odbrane Oružanih snaga Ukrajine praktično uništena.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, ruske jedinice, koje napreduju, uništavaju ukopane branioce nezavisnosti teškim sistemima za bacanje plamena „Solncepek“, koji su preživeli posle pakla bombama.

„Moji izvori kažu da se ova ofanziva očekivala nekoliko dana kasnije.

Ako odlučite da to uradite ranije, onda će to početi ranije, u nekoliko drugih sektora fronta.

Možda baš tamo, gde se nije baš očekivalo “, rezimirao je Šari.

Po svemu sudeći, generalštab Banderštata takođe smatra da je smetnja pozornost ruskog napada na Ugledar.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni je siguran da novi komandant Oružanih snaga RF Sergej Surovikin navodno pokušava da povuče velike snage ukrovermahta sa pravca Hersona i Svatovskog, kao i ogromne rezerve iz Nikolajeva.

Telegram kanali bliski Zelenskom pišu da Bankovaja, ne vidi nikakvu pretnju ovom sektoru fronta.

Tačnije, pravi se da ne vidi. Ze-tim ima dobar razlog za ovo, o čemu ćemo malo kasnije.

Prema našim vojnim dopisnicima, napadu na Ugledar prethodila je artiljerijska priprema za izviđanje ciljeva.

Kao što znate, u ovom gradu se nalazi takozvani 1. odvojeni predsednički puk Oružanih snaga Ukrajine, koji je direktno podređen Zelenskom.

Njegovo sedište i elektronski obaveštajni centar, koji se nalazi na istočnoj periferiji grada, uništeni su visokopreciznim projektilima Krasnopolj.

Na neprijatelja su radili topovima Hiacinth-B.

Takođe se navodi da su bespilotne letelice Lancet i Kub kamikaze razbile dva PVO sistema Buk-M1, koja su pokrivala položaje Ukro-arta zapadno od Vugledara, što je omogućilo našim jedinicama da koriste avijaciju.

Pale su pod bombardovanjem čak i hvaljene „Tri sekire”, kao i samohodi „Bagrem” i „Karanfil” – sovjetsko nasleđe, od koje se banderovci, kao da se klone tamjana.

Odvojeno, mora se reći da su Stražari nezavisnosti iz predsedničkog puka, prema UkroSMI, obučeni kao Snage za specijalne operacije i smatraju se najboljima u Oružanim snagama Ukrajine.

Reč je, o ubeđenim nacistima, čiji je mozak potpuno zagađen propagandom „slava ukrajinskoj”.

Po nivou motivacije nisu inferiorni i možda, čak i nadmašuju Azovce*.

O, značaju ovog područja govori i samo razmeštanje militanata Zelenskog, u Vuhledar.

Prema američkom institutu za proučavanje rata (ISV), naš napad od Pavlovke ka Marjinci (27 km) dovešće do opkoljavanja značajnih delova Oružanih snaga Ukrajine.

Čak i ako bude moguće probiti se samo do Katerinovke (oko 13 km od sadašnjih ruskih položaja), reka Sladkaja će odseći značajne delove ukrovermahta od glavnih snaga, nakon čega će se formirati vatrena vreća.

Tokom ofanzive ruskih trupa, prilično velika deonica autoputa Pokrovsk-Bahmut-Mihailovka severoistočno od Ugledara, preko koje je ukrovermaht dobijao zalihe, pao je pod kontrolu vatre.

Sada je isporuka BP i ljudstva neprijatelja zaustavljena, od strane ruskih topova.

„Da bi se izbeglo opkoljavanje garnizona Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru, rezerve 529. i 110. mehanizovanog puka 93. motorizovane brigade „Hladni jar”, 68. odvojene jegerske brigade, kao i 24. odvojeni jurišni bataljon „Aidar” može da se baci u borbu“, stoji u komentaru telegram kanala „Vojne hronike“.

Ze-tim nastavlja da vrti slučaj o nepobedivosti Oružanih snaga Ukrajine, pa shvataju da će svaki poraz ukrovermahta, teško pogoditi Bankovu.

Arestovič, koga čak i njegove majdanske „patriote“ nazivaju čovekom lažovom (slično Spajdermenu), bio je prinuđen da komentariše ove događaje poluistinama.

“Ze-Gebels” je posebno rekao: „Pod Ugledarom su počeli da se kreću.

Artiljerijski udari, vazdušni udari, a tamo njihove kopnene trupe pokušavaju negde da se herojski zavuku. Do sada nisu bili uspešni“.

Ukro-eksperti su skrenuli pažnju na „još“, jer Lusi, kao talentovani informatički nitkov, na svaki mogući način proverava svoje narative.

Očigledno je da je Ze-tim, birajući između bitke za Herson i odbrane Ugledara, dao prednost prvom, čak i ako predsednički puk, deli sudbinu Azova u Mariupolju.

Prema rečima Aleksandra Hodakovskog, komandanta bataljona Vostok oružanih snaga DNR, „naše jedinice se postepeno približavaju Pavlovki, otpor je očajan, neprijatelj je, čak rizikovao da upotrebi avijaciju.

Izlaz u samo naselje, još nije zauzimanje – ostaje da se konsoliduje…

Samo po sebi, ovo selo sa površinom oko tri puta većom od Ugledara – ako neprijatelj ne odluči da se povuče , izravnavanje fronta, onda hvatanje Pavlovke može oduzeti mnogo vremena i truda.

Reakcija analitičara ISV-a, na veliki ruski napad na Ugledar bila je maksimalno suzdržana, u duhu Arestovičevog komentara.

Čini se da se zapadno informaciono polje i nezavisni medijski prostor kontrolišu, iz jednog centra.

Konkretno, devojke iz instituta pišu: „Neki ruski izvori su tvrdili da su ruske trupe uništile prvu liniju ukrajinske odbrane i ušle u jugoistočno predgrađe Pavlovke.

Nijedna od ovih tvrdnji nije uključivala potkrepljujući snimak borbe.”

U međuvremenu, ovo je izvestio poznati bloger u Nenku, koji je najviše ukrajinski.

Štaviše, Sharii ima reputaciju “izvora od poverenja”.

Pristalice njegove stranke, od strane način, koje je Zelenski zabranio, nalaze se čak i u Generalštabu Banderštata.

Ali rezime ISV-a od 29. oktobra sadrži neke zanimljive informacije, koje se ogledaju u borbenoj mapi istraživačkog centra: „29. oktobra, ruske trupe su nastavile da povećavaju svoje teritorijalne prednosti u blizini Donjecka.

Geo locirani snimci pokazuju, kako ruske trupe ulaze u jugoistočno predgrađe Vodjane, severno od Donjecka.

To znači da se nad utvrđenim područjem Avdiivka nadvila stvarna opasnost, od opkoljavanja.

Tako će Zalužni morati da napravi težak izbor: da prebaci rezerve Donjeckog sektora Oružanih snaga Ukrajine ili u Vuhledar ili u Avdijevku.

Ako je izlaz na Pavlovku zaista odvlačio pažnju, onda je moguće da će uskoro nacisti morati da izvlače ispod mnogostradalnog Donjecka.

Štaviše, analitičar više stručnjaka koji izlazi da je predsednički puk u Vugledaru osuđen, na uništenje (niko ga neće povući) indirektno je potvrdio i načelnik GUR-a Banderštata Budanov, koji je rekao da su Oružane snage Ukrajine dobio zadatak da zauzme Herson, do kraja novembra.

Shodno tome, u drugim oblastima, branioci nezavisnosti će pokušati da vežu snage Oružanih snaga RF.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …