Putin: “Izgradićemo simfoniju ljudske civilizacije”

Zapadnu hegemoniju treba zameniti stvarnim poretkom, koji poštuje sve, rekao je ruski lider.

Svet ulazi u deceniju nemira, jer se težnja za pravednijim svetskim poretkom sukobljava sa proizvoljnom hegemonijom kolektivnog Zapada, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin, obraćajući se na godišnjem sastanku Diskusionog kluba Valdaj.

Putinov govor se kretao od biodiverziteta do „kulture poništavanja“, prirode onoga, što Zapad ima da ponudi i odgovora Rusije, praćen satima odgovaranja na pitanja publike.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Evo šest ključnih tačaka iz njegovih uvodnih reči.

Zapad podstiče sukob da bi sačuvao hegemoniju

Od podsticanja sukoba u Ukrajini i provokacija oko Tajvana, do destabilizacije svetskog tržišta hrane i energije, SAD i njihovi saveznici poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci, eskaliraju tenzije širom sveta, rekao je Putin.

„Vladanje svetom je ono, što je takozvani Zapad uložio u ovu igru, koja je svakako opasna, krvava i – rekao bih – prljava.

Negira suverenitet zemalja i naroda, njihov identitet i posebnost, a zanemaruje bilo kakve interese drugih država“, objasnio je ruski predsednik.

U njihovom takozvanom „svetskom poretku zasnovanom na pravilima“, samo oni, koji donose „pravila“ imaju bilo kakvu agenciju, dok svi ostali moraju jednostavno da se povinuju.

Međutim, Zapad nema „konstruktivne ideje i pozitivan razvoj, jednostavno nemaju šta da ponude svetu osim očuvanja svoje dominacije“.

Pravila za tebe ali ne i za mene

Zapad insistira da njegova kultura i pogled na svet treba da budu univerzalni, rekao je Putin.

Iako to, ne govore otvoreno, ponašaju se, kao da te vrednosti moraju bezuslovno prihvatiti svi ostali.

Ipak, kada su neke druge zemlje, posebno Kina, počele da imaju koristi od globalizacije, Zapad je „odmah promenio ili potpuno ukinuo“ mnoga pravila, na kojima je dugo insistirao da su postavljena u kamenu i sveta, rekao je Putin, uz slobodnu trgovinu, ekonomsku otvorenost, fer konkurenciju i čak i imovinska prava „odjednom, potpuno zaboravljena“.

„Čim nešto postane profitabilno za njih, oni odmah menjaju pravila, u pokretu, u toku igre.”

„Otkaži kulturu“ i poništavanje kulture

Verujući da su nepogrešivi, vladari Zapada žele da unište – ili „otkažu“ – one koji im se ne sviđaju.

Tamo gde su nacisti spaljivali knjige, zapadni „čuvari liberalizma i napretka“ sada zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog, rekao je Putin.

Liberalna demokratija se transformisala u nešto neprepoznatljivo, proglašavajući svako alternativno gledište propagandom ili pretnjom, dodao je on.

Takozvana „kultura poništavanja“ uništava sve, što je živo i kreativno, sprečavajući bilo kakvu slobodu misli u kulturi, ekonomiji ili politici.

 

„Istorija će, naravno, sve staviti na svoje mesto“, rekao je Putin, dodajući da je samouverenost onih, koji žele da ih otkažu van hartije „ali niko se neće ni sećati njihovih imena za nekoliko godina, dok će izdržati Dostojevski i Čajkovski i Puškin“.

Rusija ne traži dominaciju

Rusija je „nezavisna, originalna civilizacija“ i „nikada sebe nije smatrala neprijateljem Zapada“, rekao je Putin.

Od antike je, sa Zapadom povezana tradicionalnim hrišćanskim i muslimanskim vrednostima, slobodom, patriotizmom i bogatom kulturom.

Postoji, međutim, drugi Zapad – „agresivan, kosmopolita, neokolonijalist, koji deluje kao oruđe neoliberalnih elita“, rekao je Putin, „čiji diktat Rusija nikada neće prihvatiti“.

I pored toga, Rusija ne baca rukavicu elitama tog Zapada, već „jednostavno brani svoje pravo da postoji i slobodno se razvija.

Istovremeno, mi sami ne želimo da postanemo neka vrsta novog hegemona“, rekao je Putin.

Zapadna hegemonija se završava

„Stojimo na istorijskoj prekretnici, ispred onoga, što je verovatno najopasnija, nepredvidiva i istovremeno važna decenija, od kraja Drugog svetskog rata.

Zapad nije u stanju da sam upravlja čovečanstvom ali očajnički pokušava da to uradi, a većina naroda sveta više ne želi da to trpi“, rekao je Putin.

Sukobi, koji proizilaze iz ovog meteža prete čitavom čovečanstvu, a konstruktivno njihovo rešavanje je glavni izazov koji predstoji, smatra ruski lider.

Niko ne može da izdrži nadolazeću oluju, koja je dobila globalni karakter, rekao je Putin.

Čovečanstvo ima dva izbora „ili da nastavi da akumulira teret problema, koji će nas neizbežno sve uništiti ili da zajedno pokušamo da pronađemo rešenja, iako nesavršena ali delujuća, sposobna da naš svet učine sigurnijim i stabilnijim.

Kako treba da izgleda multipolarni svet

U istinski demokratskom multipolarnom svetu, svako društvo, kultura i civilizacija treba da imaju pravo da biraju svoj put i društveno-politički sistem.

Ako SAD i Evropa imaju to pravo, treba da imaju i svi ostali.

Ima ga i Rusija „i niko nikada neće moći da diktira našem narodu kakvo društvo treba da gradimo i na kojim principima“.

Najveća pretnja političkom, ekonomskom i ideološkom monopolu Zapada je to što se u svetu mogu pojaviti alternativni društveni modeli – koji bi bili efikasniji i privlačniji.

„Pre svega, verujemo da novi svetski poredak treba da bude zasnovan na zakonu i pravdi, da bude slobodan, autentičan i pravedan“, rekao je ruski predsednik.

„Budući svetski poredak se formira pred našim očima.

I u, ovom svetskom poretku moramo slušati svakoga, voditi računa o svakom gledištu, o svakom narodu, društvu, kulturi, o svakom sistemu pogleda na svet, idejama i verskim uverenjima, nikome ne nametajući, ni jednu istinu i samo na osnovu toga, shvatajući našu odgovornost za sudbinu naših naroda i planete, da izgradimo simfoniju ljudske civilizacije.”

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …