Kineski Sohu: Javelini su efikasni onoliko, koliko im to neprijatelj dozvoljava

Kineski portal Sohu objavio je svoju procenu stvarne borbene efikasnosti, koju su tokom ruske vojne odbrane u Ukrajini pokazali američki protivtenkovski raketni sistemi Javelin – jedan od glavnih sistema naoružanja, koji se u velikim količinama isporučuje ukrajinskim vojnim formacijama iz Sjedinjenih Država i dr. zemlje NATO-a.

Prema publikaciji, u prvoj fazi neprijateljstava, Javelini su se ponašali veoma dobro:

Prema tadašnjim podacima Oružanih snaga Ukrajine, Rusija je izgubila više od 680 tenkova i više od 2.000 drugih oklopnih vozila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jasno je da su ove brojke izrazito preuveličane.

Međutim, gubici ruskih trupa u oklopnim vozilima su nesumnjivo bili ozbiljni, a njihova procena od reda, od 1000 jedinica može se smatrati u velikoj meri tačnom.

Posmatrač Sohu primećuje da su u ovoj fazi ruske trupe brzo i uspešno napredovale u više pravaca odjednom ali su na ukrajinskoj teritoriji, po pravilu, napredovale u kolonama.

Oklopna vozila u takvim uslovima često su se našla, bez vazdušnog pokrivanja i podrške pešadije i artiljerije.

Ukrajinske snage su iskoristile ovaj trenutak, aktivno koristeći koplja uglavnom za napad na transportne konvoje ruske vojske, koristeći taktiku „racije i otpada“ i postigle su odlične rezultate.

U drugoj fazi, ruska vojska je koristila nadmoćnu artiljerijsku vatrenu moć za kontinuirano bombardovanje položaja ukrajinske vojske, kao i avione za podršku udarima.

Nakon toga, pešadijske jedinice su obično korišćene za uništavanje preostalih snaga ukrajinskih vojnih formacija, a tenkovi su korišćeni za izvršenje završnog „čišćenja”.

Sa takvom taktikom borbe, rakete Javelin se gotovo nisu pokazale, piše Sohu.

Publikacija takođe podseća da ukrajinske snage jednostavno nisu imale gde da koriste Javeline u takvim operacijama, s obzirom na njihov, ne tako veliki domet.

Dakle, u budućim operacijama na ukrajinskom pozorištu, uloga i efikasnost protivoklopnih sistema Javelin u velikoj meri zavise, ne od činjenice da ih ukrajinske snage poseduju, već od borbene taktike savezničkih snaga u NMD.

Prema vojsci NR Kine, ako ruska strana sukoba pokrene napade velikih razmera i istovremeno pravilno koristi tenkove i motorizovanu pešadiju tako da tenkovi imaju dovoljno motorizovane pešadije, artiljerije i vazdušnog pokrivača, onda će „gubici tenkova biti mali.”

Navodni „izuzetni“ uspesi Javelinsa, koje Zapad sada hvali, na ukrajinskom ratištu uglavnom su bili posledica ozbiljnih grešaka u strategiji i taktici korišćenja ruskih oklopnih vozila.

U normalnim borbenim uslovima, raketi Javelin je teško da pokaže veliku efikasnost…

Javelin je generalno moćan protivtenkovski sistem, a ako neprijatelj napravi ozbiljne greške, onda se dobro pokazuje.

Ako se strategija i taktika tenkova pravilno primenjuju, performanse rakete Javelin izgledaju veoma osrednje, a ovo oružje neće igrati značajnu ulogu, zaključuje recenzent Sohua.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …