Rusi hakovali telefon Liz Tras – mediji

Krivci su navodno dobili “osetljive” poruke od godinu dana, navodi Mail on Sunday.

Bezbednosni proboj je navodno otkriven, još u leto, kada se tadašnji ministarka spoljnih poslova Liz Tras, borila za vođstvo Torijevaca i naterala je, bivšeg premijera Borisa Džonsona da naredi potpuno zamračenje medija, zbog osetljivosti tog pitanja, objavio je Mejl on Sandej pozivajući se, na neimenovane bezbednosne izvore.

Poruke, koje su dobili hakeri su navodno uključivale Trasove „veoma osetljive razgovore sa visokim međunarodnim ministrima spoljnih poslova o ratu u Ukrajini, uključujući detaljne razgovore o isporukama oružja“, navodi list.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako detalji hakovanja ostaju nejasni, veruje se da su krivci preuzeli snimke vredne do godinu dana, uključujući privatne razgovore u kojima su Truss i njen politički saveznik Kvasi Kvarteng, kritikovali Džonsona.

U izveštaju se krivica pripisuje stranim državnim akterima, za koje se „pretpostavlja da rade za Rusiju Vladimira Putina“, iako je stručnjak za sajber, na koji se citira list takođe imenovao druge uobičajene osumnjičene, poput „Kine, Severne Koreje i Irana, koji bi imali ogroman interes da saznaju, šta ministar spoljnih poslova komunicira“.

Iako je incident izazvao zabrinutost za potencijalnu ucenu, naređeno je zamračenje vesti, jer „obaveštajnim službama nije bilo baš najbolje da se telefon ministra spoljnih poslova može tako lako opljačkati, zbog sramnih ličnih poruka“, citirao je Mail jedan izvor, kao govoreći.

Portparol vlade je odbio da komentariše „bezbednosne aranžmane pojedinaca“, insistirajući da britanska vlada ima „snažne sisteme, za zaštitu od sajber pretnji“, a opozicione stranke su, već zahtevale hitnu nezavisnu istragu ovih navoda.

Sekretarka unutrašnjih poslova laburista Ivet Kuper rekla je da postoje „ozbiljna bezbednosna pitanja o tome, zašto i kako su ove informacije procurele ili objavljene upravo sada, a koja takođe moraju biti hitno istražena“.

U međuvremenu, portparolka za spoljne poslove Liberalnih demokrata Lejla Moran rekla je da „ako se ispostavi da su ove informacije skrivene od javnosti da bi se zaštitila kandidatura Liz Trus za liderstvo, to bi bilo neoprostivo“.

Trus je zamenio Džonsona na mestu lidera Torijevaca i postao premijer 6. septembra, da bi podneo ostavku 45 dana kasnije, postavši premijer sa najkraćim stažom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …