Bloomberg: EU nacija izdaje upozorenje o potencijalno smrtonosnom prekidu energije!

Finski operater mreže kaže da su neprekidni prekidi struje neophodni da bi se izbegla katastrofa velikih razmera.

Ako Finska otkaže planirana rotirajuća isključenja struje zimi, to bi moglo dovesti do velikog nacionalnog poremećaja, upozorio je operater električne mreže u zemlji, navodi Blumberg.

Ako se prekidi ne nastave, rezultirajući nekontrolisani nestanci struje značili bi „ljudi bi mogli umreti“, rekao je novinskoj agenciji Arto Pahkin, menadžer mrežnih operacija u Fingridu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Komunalno preduzeće je više puta upozoravalo na potencijalne nestanke struje tokom predstojeće zime, navodeći „velike neizvesnosti u vezi sa dostupnošću električne energije“.

Upozorenja su uslijedila nakon, što je Rusija u maju zaustavila isporuku električne energije Finskoj, zbog neplaćanja struje, koja je toj zemlji isporučena tokom, tog meseca.

Iako je ruska energija činila samo mali deo ukupne ponude nordijske nacije, gubitak isporuka preti da ima ogroman uticaj, pri čemu su Finci primorani da biraju između nekoliko loših opcija.

Temperature u Finskoj zimi često padaju ispod -20C, dok gradovi dobijaju manje od šest sati svetlosti dnevno u najmračnijim mesecima u godini.

Ovo čini Finsku posebno ranjivom na energetsku krizu EU, sa gubitkom struje, koji potencijalno izlaže stanovnike uslovima opasnim, po život za nekoliko sati.

Istovremeno, Finska je navodno daleko bolje pripremljena za nestanke struje, nego druge zemlje članice EU.

Iako nacija nije pretrpela kvar nacionalne mreže od 1974. godine, stanovništvo je uvek podsticano da planira takav rizik.

Za razliku, od susedne Švedske i Norveške, zemlja ima malo domaćih izvora energije i mora da uvozi skoro svu energiju iz fosilnih goriva.

Određeno olakšanje se očekuje tokom narednih nekoliko meseci, kada nordijska nacija konačno uvede u redovnu upotrebu najveći evropski nuklearni reaktor u elektrani Olkiluoto, nakon skoro 14 godina odlaganja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Pravda”: U Bosni i Hercegovini se sprema građanski rat!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je početak nove faze borbe i moguće neposlušnosti vladinoj …