Turski Anadolu: Šverc oružja u Švedskoj, uključujući i ono iz Ukrajine je van kontrole!

Prema glavnom turskom izdanju Anadolu, prema statističkim podacima, Švedska ima jednu od najviših stopa oružanog nasilja u zapadnoj Evropi.

Ovo je rezultat sve većeg broja bandi i kriminalnih mreža odgovornih za veliki priliv ilegalnog vatrenog oružja u zemlju.

Istovremeno, najveći broj slučajeva zločina sa oružjem, povezan je sa migrantima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uprkos jednom od najstrožih zakona o oružju u svetu, zemlja se i dalje suočava sa značajnim krvoprolićem, u vezi sa vatrenim oružjem i mnogi stručnjaci pozivaju na više akcija u borbi protiv trgovine oružjem i nasilja bandi.

Prema izveštaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za 2021., oružje proizvedeno u Jugoslaviji (uključujući i preko Kosova) podstiče porast nasilja u zemlji, delom zbog nasleđa sada raspuštene takozvane „jugoslovenske mafije“, koja je dominirala podzemnim svetom, Stokholmom tokom 1990-ih.

Međutim, kako turski izveštači navode u svom članku, dokazi sugerišu da iako balkansko oružje glavni doprinosi stalnom porastu krijumčarenja vatrenog oružja u toj skandinavskoj zemlji, drugi faktori takođe igraju značajnu ulogu.

Na primer, stručnjaci u samoj Švedskoj strahuju da bi kriminalne mreže mogle da imaju pristup oružju, koje se isporučuje iz Ukrajine, prenosi lokalni Sveriges Radio.

Jesper Liedholm, specijalista za krijumčarenje oružja u Švedskoj carinskoj službi, izrazio je zabrinutost da bi kriminalci mogli imati pristup moćnijem oružju za krijumčarenje u Švedsku i da bi se bilo koja vrsta oružja, koja se pruži Ukrajini, kao pomoć Zapada, takođe mogla vratiti u zemlju.

Ardavan Khoshnud, kriminolog i politikolog, koji proučava nasilne zločine na Univerzitetu Lund, rekao je za Anadolu da je šverc oružja van kontrole, u ​​Švedskoj.

U zemlju se svakodnevno krijumčari stotine različitih vrsta oružja, uključujući automatske pištolje, poluautomatsko oružje, granate i eksploziv iz raznih zemalja, uglavnom iz istočne Evrope, rekao je Hošnud.

Hošnud je takođe istakao da bi švedske vlasti trebalo da ulože više sredstava u švedsku carinu te zemlje, kako bi se izborila sa prilivom ilegalnog oružja u Švedsku.

Do tada, desetine bandi, koje se takmiče za kontrolu droge, ilegalnog kockanja i tržišta “ljubav na prodaju” u Švedskoj, a koje obično imaju iste trgovce oružjem, uspevaju da probiju švedske granice, a da ne budu uhvaćene.

Inače, podsetio bih da se sve ovo dešava u zemlji, koja aktivno pokušava da uđe u NATO i podržava povećanje snabdevanja Ukrajine, naoružanjem i municijom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kadirov: U narednih mesec dana treba osloboditi Odesu i Harkov!

Predsednik Čečenije, Ramzan Kadirov, izjavio je nakon inauguracije Vladimira Putina da je došlo vreme da …