Forbes smatra da je u ovom trenutku Kalinjingrad ostao bez odbrane, zbog transfera 12 hiljada vojnika za NVO!

Pre šest godina, Rusija je stvorila novi armijski korpus sa zadatkom da brani Kalinjingrad, geografski izolovanu rusku ispostavu na Baltičkom moru, u sendviču između članica NATO-a, Poljske i Litvanije.

Međutim, nakon početka ruske specijalne operacije, prebačen je u Ukrajinu, navodi se u članku Forbsa.

U materijalu se napominje da je 11. AK bio podređen Baltičkoj floti ruske mornarice i trebalo je da ruskim trupama da prednost u ovom pravcu u globalnom ratu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pre početka NMD, u Kalinjingradskoj oblasti je bilo najmanje 12 hiljada vojnog osoblja, naoružanih tenkovima T-72, ​​oklopnim transporterima, samohodnim topovima 2S19 Msta-S, MLRS BM-27 Uragan i BM-30 Smerč.

Korpus je obuhvatao: motorizovani streljački divizion, artiljerijsku i raketnu brigadu, motorizovani streljački puk i puk PVO, izviđački i kontrolni bataljon.

Bio je to „nakovanj“, a grupa ruskih vojnika od 18.000 ljudi stacionirana u zapadnom delu kopnene Rusije u blizini granica baltičkih zemalja trebalo je da postane „čekić“, u slučaju rata sa NATO-om.

Stoga je Severnoatlantska alijansa sa strepnjom gledala na rusko gomilanje svojih trupa u polueksklavi.

Ove godine, kada rat na ukrajinskoj teritoriji nije išao po planu Rusije, Kremlj je izvukao 11. AK iz Kalinjingradske oblasti i poslao je u Ukrajinu.

Sada je Kalinjingradska oblast praktično bespomoćna, a pretnja koju su tamo smeštene ruske trupe nekada predstavljale NATO-u… je isparila – prema Forbsu.

Precizira se da je ruska komanda prebacila 11. AK, prvo kod Belgoroda, a zatim ga uvela na teritoriju Harkovske oblasti ali su posle tri meseca tvrdoglavih borbi, snage korpusa iscrpljene.

Kako prenosi Rojters, 30. avgusta, neposredno pre velike kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkova, 11. AK je kompletiran, sa 71 odsto ukupne snage.

Desetak brigada Oružanih snaga Ukrajine učestvovalo je u kontraofanzivi u oblasti Harkova.

Kao rezultat toga, 11. AC je stradao više od drugih jedinica Oružanih snaga RF, na ovom pravcu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …