Moskva: Osujećena zavera opasnih ukrajinskih terorista! – VIDEO

Osumnjičeni su planirali napade na lokalne zvaničnike u Hersonu, saopštila je ruska služba bezbednosti.

Devet osumnjičenih sabotera koji rade za Ukrajinsku službu bezbednosti (SBU) uhapšeno je u ruskoj oblasti Herson, saopštila je u utorak Federalna služba bezbednosti (FSB).

Grupa je navodno imala zadatak da „izvede terorističke napade na visokorangirane pripadnike vojno-civilne administracije Hersonske oblasti“, navodi se u saopštenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Službenici SBU, koji se nalaze van regiona koordinirali su akcije devet ukrajinskih državljana, tvrdi agencija.

Služba bezbednosti je od osumnjičenih zaplenila pet kilograma plastičnog eksploziva, električne detonatore, tri granate, streljačko oružje i municiju, kao i opremu za izviđanje, dodaje se u saopštenju.

FSB kaže da je takođe otkrio vozilo napunjeno eksplozivom, koje su saboteri navodno planirali da iskoriste u napadu.

Svi osumnjičeni su u pritvoru, a protiv njih je pokrenut postupak za terorizam.

Hersonska oblast i njen glavni grad Herson na reci Dnjepar došli su pod rusku kontrolu ubrzo, nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

Zvanično je proglašen delom Ruske Federacije početkom oktobra, zajedno sa Zaporoškom oblasti i Narodnim republikama Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), nakon što su referendumi na tim teritorijama velikom većinom podržali taj potez.

Tokom proteklih nekoliko meseci, bezbednosne agencije su sprečile višestruke pokušaje atentata na zvaničnike, na sve četiri teritorije.

Prošlog petka, sudija Vrhovnog suda DNR Aleksandar Nikulin ubijen je iz vatrenog oružja i teško ranjen u gradu Uglegorsku.

Uprkos tome, što Kijev nikada nije preuzeo odgovornost za te incidente, Rusija insistira da Ukrajina stoji iza napada i optužuje predsednika Vladimira Zelenskog da pribegava terorističkoj taktici.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lavrov: Jermenija namerno vodi u kolaps odnosa, sa Ruskom Federacijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da situacija, u vezi sa Jerevanom i …