Japanci bombardovali asteroid, 300 miliona kilometara od Zemlje! Pronađeni dokazi o misiji nepoznate civilizacije

Japanska nacionalna svemirska agencija (JAKSA) napravila je svoju letelicu Haiabusa-2 – u orbiti oko Riugua – koja je bombardovala asteroid, koja kruži oko Sunca na oko 300 miliona kilometara od Zemlje, kako bi iskopala neki materijal sa njene površine da bi ga proučila.

Riugu kruži oko Sunca između orbite Zemlje i Marsa.

Letelica je lansirala bakarnu „bombu“ veličine teniske loptice, stvarajući krater na površini asteroida.

JAKSA je objasnio da je bombardovanje asteroida otkrilo zapanjujuće detalje o svemirskoj steni, izlažući između ostalog njen sastav i starost.

Asteroid udaljen 300 miliona kilometara

Udar koji je proizveo mali nosač (SCI) kompanije Haiabusa 2, stvorio je krater na površini Riugu-a širok približno 10 metara.

Projektil čija je težina bila oko dva kilograma ispaljen je brzinom od 2 km / s. Letelica je lansirala SCI 5. aprila 2019.

Rezultat je bila kolona izbačenog materijala koju je svemirska letelica uhvatila dok je preletala oblak ruševina.

Analiza ostataka prikupljenih svemirskom letelicom, koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Kobe i objavili u Science, sugeriše da je Riuguova površina stara oko 8,9 miliona godina, dok drugi modeli sugerišu da bi površina asteroida mogla biti stara oko 158 miliona godina.

Naučnici kažu da je, iako je Riugu napravljen od materijala starih do 4,6 milijardi godina, asteroid mogao da se stopi sa ostacima drugih slomljenih asteroida pre samo oko 10 miliona godina, objasnio je Masahiko Arakava, vodeći istraživač studije.

Dalje, naučnici sugerišu da je Riuguova površina napravljena od materijala bez kohezije, sličnog rastresitom pesku.

Broj i veličina kratera uočenih na asteroidima kao što je Riugu mogu se koristiti u narednim studijama za određivanje starosti i površinskih svojstava asteroida.

Međutim, ove studije zahtevaju opšte razumevanje prirode stvaranja kratera – zakoni o skali kratera – koje se često izvode iz laboratorijskih eksperimenata ili numeričkih simulacija.

Arakava i njegove kolege koriste zapažanja iz eksperimenta udara SCI za testiranje zakona o skali kratera i dobijanje novih podataka bez presedana sa površine Riugu-a.

Krater sa veštačkim udarom opisuju kao polukružni sa podignutim obodom, središnjom rupom i asimetričnim uzorkom izbacivanja, možda zbog prisustva velike zakopane stene u blizini mesta udara.

Rezultati sugerišu da je krater rastao u režimu kojim dominira gravitacija, gde je veličina kratera ograničena lokalnim gravitacionim poljem, otkrićem koje, prema autorima nove studije, ima implikacije na procene površinske starosti asteroida.

Svemirska letelica Haiabusa 2, stigla je do asteroida Zemlje (162173) Riugu u junu 2018. godine, utvrdivši da je ovo kosmičko telo dugo kilometar, prekriveno kamenjem veličine do oko 160 metara.

Površina je prekrivena regolitnim slojem sastavljenim od gromada i granula.

Nakon uspešne misije, JAKSA je naredio da letelica započne putovanje natrag na zemlju u novembru 2019.

Ažuriranje događaja 2021

Japanska misija uspešno je isporučila uzorke asteroida na Zemlju, omogućavajući stručnjacima da dobiju do sada neviđen pogled na materijale koji su nastali tokom najranijih faza Sunčevog sistema.

Kao što je objasnio JAKSA, „mnogo čestica većih od 1 mm pronađeno je u obe komore A i C.

Čini se da su čestice u komori C obično veće od onih u komori A.

Materijal komore C prikupljen je tokom drugog dodira, što se očekuje da sadrži podzemni materijal izbačen iz stvaranja veštačkog kratera “.

U jednom od kontejnera koje je letelica napunila površinskim materijalima sa asteroida neočekivano se nalazio artefakt veštačkog porekla.

Taj zapanjujući podatak govori da je na asteroidu boravila neka misija nepoznate civilizacije

Svemirska letelica se trenutno nalazi na udaljenosti 21.262.651km od Zemlje, krećući se ka sledećem cilju misije.

Misija je produžena najmanje do 2031. godine kada se očekuje da će se letelica sastati sa asteroidom KI26 iz 1998. godine kako bi ga proučila.

Borba.Info

Check Also

Snimljen NLO, koji leti pored komercijalnog aviona! – VIDEO

Video prikazuje NLO koji leti pored aviona iz komercijalnog leta. Zamislite da ste u avionu …