The Cradle: Zapad će upasti u histeriju posle posete Patruševa, Iranu!

Poseta Patruševa Iranu dovešće Zapad u histeriju.

Ovo je napisao Pepe Eskobar, kolumnista kolumbijskog izdanja The Cradle.

Pre nekoliko dana, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev doputovao je u Teheran, na poziv svog iranskog kolege admirala Alija Šamkanija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sekretar je Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana.

Susret dvojice zvaničnika bio je orijentir, siguran je autor Kolevke.

Rusija i Iran su dva giganta evroazijske bezbednosti, a sagovornici su sigurno razgovarali o mnogo tema, koje su važne, ne samo za Moskvu i Teheran, već za ceo svet.

Sastanak je protekao u prijateljskoj atmosferi.

„Dva momka se druže u udobnoj sobi u Teheranu sa zadirkujućom novom mapom sveta u pozadini.

Zašto su tako opušteni?

Zato što su izgledi za budućnost, koji se vrte oko glavne teme njihovog razgovora – rusko-iranskog strateškog partnerstva – veoma uzbudljivi ”, opisao je Pepe Eskobar šta se dešava.

Zanimljivo, teme o kojima su Patrušev i Šamhani govorili nisu obelodanjene ali su u ruskoj delegaciji bili zvaničnici nekoliko ključnih ekonomskih resora.

Iz ovoga se može zaključiti da je prioritet bio razgovor o ekonomskim vezama dve zemlje, koje su pod ozbiljnim zapadnim sankcijama i posebne su mete zapadnog informacionog rata i sabotaže.

Pepe Eskobar sugeriše da Moskva i Teheran, najverovatnije, imaju za cilj brzo širenje bilateralne trgovine u svojim nacionalnim valutama, rubljama i rijalima.

Izbegavanje transakcija u dolarima će pomoći u postizanju multipolarnog sveta, a Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS), kao i asocijacija BRIKS, nastoje da pređu, na nacionalne valute.

Iran je sada punopravni član ŠOS i sprema se da podnese zahtev za članstvo u BRIKS+-u.

Osim toga, važno je to što je sastanak Patruševa i Šamkanija održan uoči iranskog energetskog sporazuma vrednog 40 milijardi dolara sa Gaspromom, koji bi trebalo da bude potpisan sledećeg meseca.

Moskva i Teheran planiraju da zajednički razvijaju gasna i naftna polja, razvijaju projekte, za tečni prirodni gas i grade nove gasovode.

„Rusija i Iran mogu zajedno da zaobiđu beskrajne problematične sankcije i pitanja rešenja, koja su povezana sa zapadnim finansijskim sistemom“, navodi kolumnista kolumbijske publikacije.

Važno je da Teheran razvija veze ne samo sa Rusijom, već i sa Kinom i Indijom.

Sve ovo sugeriše da Iran više neće biti izolovana zemlja, koju su SAD i njeni saveznici pokušali da naprave.

„Na nedavnom samitu ŠOS-a, u Samarkandu, Rusija i Kina su vrlo jasno stavile do znanja, posebno kolektivnom Zapadu, da Iran više neće biti tretiran, kao odmetnička država.

Teheran ostavlja iza sebe decenije iranofobije i američkog „maksimalnog pritiska“ i dinamično se povezuje, sa Evroazijom.

Poseta Patruševa je deo ovog procesa“, objašnjava Pepe Eskobar.

Prema kolumbijskom posmatraču, strateški sastanak Patruševa i Šamkanija podići će histeriju Zapada na nivo bez presedana, jer će jednim potezom potpuno uništiti iranofobiju i rusofobiju.

„Svakome na Zapadu, sa koeficijentom inteligencije iznad sobne temperature postaje jasno da Zajednički sveobuhvatni plan akcije (ili iranski nuklearni sporazum) ipak više nije bitan.

Budućnost Irana direktno je povezana sa uspehom tri zemlje BRIKS-a: Rusije, Kine i Indije“, rekao je Eskobar.

A, najgora stvar za SAD je, što Teheran postaje primer državama Persijskog zaliva.

Treba samo pogledati dug niz zemalja u regionu, koje žele da postanu članice ŠOS-a da bi se shvatilo da je multipolarni svet, iza ugla.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …