Oglasilo se ministarstvo o navodima da je otac dečaka koji je izvršio masakr, pokušao suicid…

Više medija prenelo je vest da je otac dečaka, koji je počinio masakr u školi na Vračaru, pokušao samoubistvo u zatvoru.

Kako su naveli, V. K. je lupao glavom o zid u ćeliji i tako sebi naneo teške telesne povrede.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija oglasila se saopštenjem, u kom demantuje navode medija da je V. K., koji je u pritvoru, pokušao juče suicid u Okružnom zatvoru u Beogradu, gde se od 5. maja 2023. godine nalazi u pritvoru, zbog krivičnog dela – teško delo protiv opšte sigurnosti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Pritvorenik nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda, koja se odnose na sva lica u pritvoru, niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica.

S obzirom da je reč o licu, koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije, osim gore navedenih, značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, naveli su iz Uprave, dodajući da se izmišljanjem događaja, koji se nije desio dodatno uznemirava i obmanjuje javnost, koja je već potresena mnogim dezinformacijama, koje su nažalost, našle svoje mesto u medijskom prostoru posle tragičnog događaja, koji se desio 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“, u Beogradu.

“Autor vesti o izmišljenom pokušaju suicida, kao i mediji, koji su je preneli, bez prethodne provere istinitosti iznetih navoda, prekršio je etičke principe profesije, jer je odstupio od osnovnog novinarskog pravila da istinito izveštava”, rekli su iz Uprave.

“Pozivamo sredstva javnog informisanja da se uzdrže od objavljivanja neistinitih i neproverenih informacija i da umesto senzacionalizma na prvo mesto stave dužnu novinarsku pažnju, na šta ih obavezuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima”, navedeno je u saopštenju.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Orban: Niko u Evropi ne veruje u pobedu Ukrajine! ​

Evropske zemlje ne veruju u pobedu Ukrajine, a rezultati izbora za Evropski parlament i predsedničkih …