Nemački Bild: Bundesvar dobio uniforme, sa SS oznakama!

Ministarstvo odbrane naredilo je vojnicima da “odseku” sa uniformi slova, koja asociraju na zloglasnu nacističku organizaciju.

Ministarstvo odbrane Nemačke je prošle nedelje bilo prinuđeno da “vadi fleke”, nakon što su hiljadama vojnika, uručene uniforme sa oznakom “SS”.

Kontroverzna skraćenica je trebalo da označi veličinu uniforme, koju je tabloid “Bild” identifikovao, kao “S – kratka”(S-Short).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

List je ceo incident okarakterisao, kao “mega neuspeh”.

Uprkos nevinom značenju SS-a na uniformama, ova slova su i dalje zabranjena za nemačke oružane snage, s obzirom na snažnu asocijaciju na zloglasnu nacističku jedinicu “Šucštafel” (Schutzstaffel, Zaštitna eskadrila).

Paravojno krilo nacista, SS je izraslo u glavnu silu odgovornu za nadzor državne bezbednosti i nacističku politiku terora, uključujući vođenje koncentracionih logora i logora za istrebljenje, u kojima su stradali milioni ljudi.

SS je proglašen zločinačkom organizacijom, na posleratnom Nirnberškom procesu.

Vojnici, koji su odbili da preuzmu uniforme dobili su sada instrukcije da se sami otarase oznaka.

Kako prenosi “Bild”, ministarka odbrane Kristin Lambreht naredila je vojnicima da ili potpuno “odseku” etikete, na kojima se nalaze slova ili samo da iseku deo, sa oznakom veličine.

Međutim, reakcija ministarke je naišla na kritike nekih poslanika, koji su rekli da bi Lambreht trebalo da se fokusira na hitnije stvari, umesto da juri senke prošlosti.

“Morate da se zapitate, zašto se takvi incidenti dešavaju samo u Bundesveru”, rekao je član Odbora za odbranu nemačkog Bundestaga, pozivajući ministarku odbrane da “ne preteruje” i da se “konačno baci na važne zadatke, poput naoružanja i modernizacije”.

Portparol nemačkih oružanih snaga – Bundesvera rekao je za “Berliner cajtung” da je samo “nekoliko stotina vojnika” dobilo sporne uniforme, jer pojedini proizvođači nisu ispunili zahtev Bundesvera da koriste oznaku “S-kratka”, umesto “SS”.

Kako prenosi “Bild”, kontraverzna odeća bila je deo velike nabavke, koju je naručilo Ministarstvo odbrane, a koja je uključivala 313.000 “kompleta borbene odeće”, kao i stotine hiljada šlemova i vreća za spavanje, po ceni od 2,3 milijarde evra.

Ministarstvo je za list “Tajms” saopštilo da je svesno da incident izgleda “veoma čudno” javnosti i da je i dalje u kontaktu sa proizvođačem, kako bi “istražili šta se dogodilo”.

RT/Balkan/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …