Nemački ministar odbrane Pistorijus: Ako nas Rusi napadnu, gotovi smo!

Boris Pistorijus tvrdi da je vlada decenijama zanemarivala oružane snage.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je u ponedeljak da vojska te zemlje, nije spremna da zaštiti naciju od vojne agresije.

Ministar je to rekao tokom sastanka, sa kolegama iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Nemamo oružane snage, koje su sposobne da brane [zemlju], odnosno sposobne da je brane od ofanzivnog, brutalno vođenog agresivnog rata“, rekao je Pistorijus.

Ministar je rekao da Bundesver nema dovoljno osoblja i opreme nakon decenija zanemarivanja savezne vlade.

Pistorijus je dodao da će Nemačka morati mnogo više da ulaže u svoju vojsku, kako bi bila u skladu sa standardima NATO-a.

General-potpukovnik Alfons Mais, komandant i najviši oficir nemačke vojske, rekao je u nedelju agenciji DPA da 100 milijardi evra, koje je ranije obećao kancelar Olaf Šolc, neće biti dovoljno da oružane snage zemlje budu spremne za borbu.

On je dalje dodao da je „vojska, koju imam dužnost da vodim manje-više gola“.

Dalje primedbe o nedostatku borbene gotovosti Bundesvera stigle su od predsednika Saveza nemačkih oružanih snaga, pukovnika Andre Vustnera, koji je u intervjuu za Bild u nedelju, izjavio da je od oko 300 tenkova Leopard 2, na zalihama „trenutno samo 30% operativan.”

Uprkos ovoj proceni, Nemačka pruža široku podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom, ponekad i na račun sopstvenih odbrambenih sposobnosti.

Armin Paperger, izvršni direktor Rajnmetala, najvećeg vojnog izvođača u zemlji, rekao je u utorak za podkast Pioneer da je vlada u Ukrajinu prebacila dva najsavremenija sistema protivvazdušne odbrane, koja su trebalo da zaštite nemačku prestonicu.

Nastavak isporuke oružja iz Berlina Ukrajini takođe je naišao na protest među Nemcima.

Die Linke (Partija levice) organizovala je u subotu miting pozivajući Šolca da prestane da naoružava Kijev za koji su organizatori tvrdili da je prisustvovalo oko 50.000 ljudi.

Moskva je u više navrata iznela svoj stav u vezi sa zapadnim isporukama oružja Kijevu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u februarskom intervjuu TV kanalu Rusija 24 da će ukrajinske snage morati da budu potisnute dalje sa ruskih teritorija, ako Kijevu bude isporučeno oružje većeg dometa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …