Žestok udarac za Vučića: Najveća partija u Evropi mu zabila nož u leđa!

Evropska narodna partija (EPP), čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, podržala je danas, zajedno sa drugim poslaničkim grupama, Preporuku u vezi sa novom strategijom EU za proširenje.

U pomenutom dokumentu, zemljama članicama EU preporučuje da napredak u pregovorima sa Srbijom uslove ne samo uvođenjem sankcija Rusiji, već i vidljivim napretkom u reformama.

Istovremeno, usvojeni su i amandmani koji se odnose na Srbiju, a u jednom od njih se zahteva i preispitivanje pretpristupnih bilateralnih i EU fondova i projekata, koji se iz njih finansiraju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najveća grupa u Evropskom parlamentu Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripada i Srpska napredna stranka, podržala je danas Preporuku u vezi sa novom strategijom EU za proširenje i za amandmane, kojim se preporučuje da budu preispitani svi bilateralni i fondovi EU za Srbiju, koji su od koristi srpskoj vlasti.

“…a naročito projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“, piše u amandmanu, koji je danas usvojen.

Iz institucija Evropske unije, u prvom redu Evropskog parlamenta, godinama stižu kritike i upozorenja zbog ponašanja vlasti u Srbiji. Beogradu su zamerane afere (Krušik, Jovanjica, Telekom…) i pritisak na medije, isticalo se da je opozicija u podređenom položaju i da je izborni proces sporan, dok se o vladavini prava i slabljenju institucija govorilo, kao ključnim problemima, koji usporavaju Srbiju na putu, ka EU.

Zamerke su se ponavljale iz godine u godini i praktično su svi evroparlamentarci govorili o ovim problemima.

Svi, izuzev predstavnika Evropske narodne partije.

Grupacija, čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, gotovo da je uvek imala razumevanje za nepočinstva svoje sestrinske partije i praktično u svakoj prilici nastojali da izmene ton rezolucija i izveštaje koje su predlagale njihove kolege Socijaldemokrate, Zeleni ili Liberali.

Sa manje ili više uspeha, kritike iz Evropskog parlamenta su ipak stizale ali uglavnom u ublaženom obliku.

Šta je udaljilo saveznike

Da će doći do promene odnosa prema SNS moglo se naslutiti već u martu 2021. godine, kad je stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides, isključena iz članstva EPP.

Orbanova partija bila je veliki saveznik SNS unutar ove grupacije, a njenim izbacivanjem napredjaci su izgubili partnera preko kog su mogli da utiču na pojedine odluke unutar Evropskog parlamenta.

Dodatno se pozicija SNS i njenog lidera Aleksandra Vučića pogoršala odlaskom Angele Merkel u političku penziju, nekadašnje kancelarke Nemačke i šefice Demohrišćanska stranke, koja je godinama bila stožer EPP.

Merkel, koja je važila za najvećeg zaštitnika Aleksandra Vučića pred institucijama EU, svojim povlačenjem ostavila je predsednika Srbije, bez realne podrške u Evropskom parlamentu.

Poslednje poruke, koje su stigle iz EPP sugerišu da će njihov odnos prema vlastima u Srbiji biti veoma oštar i da će insistirati da Beograd uvede sankcije.

Razumevanje za Vučića, poziciju njegove partije i njegovu popularnost u narodu – nisu pokazali.

„EU nije samo ekonomska unija – ona je unija zasnovana na vrednostima.

Zemlje, koje žele da budu deo bloka moraju da budu usklađene sa našim vrednostima.

To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji.

Zemlje kandidati za članstvo u EU ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom“, poručili su poslanici Rasa Juknevičijene i Paulo Rangel iz Evropske narodne partije.

Dan kasnije iz Brisela je stigla vest da su poslanici EPP glasali i za izveštaj Evropskog parlamenta kojim se predlaže da dalji napredak Srbije, ka članstvu u EU mora biti uslovljen uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.

Saveznici naprednjaka nisu se libili ni da osude nameru vlasti da omogući rad Putinove propagandne televizije “Raša tudej” u Srbiji.

Njihov predstavnik Mihael Galer istakao je da očigledno da u našoj državi postoje strukture, koje su naklonjene Rusiji.

Poslanici Evropske narodne partije glasali su i za poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, odnosno Rezoluciju kojom je se apelovalo na vlast u Beogradu da uvede sankcije Rusiji, ali se sugerisalo i da je neophodno rešiti probleme sa vladavinom prava i afere, koje su obeležile vlast Srpske napredne stranke.

I ne samo da je autor ovog izveštaja Vladimir Bilčik, inače član EPP, u svom predlogu izveštaja pokazao manju toleranciju prema ponašanju srpskih vlasti, nego što je to bio slučaj ranije, već su i ostali evroposlanici iz najveće grupacije u parlamentu aktivno učestvovali u predlaganju amandmana, koji su žuljali SNS.

Tako je letos osebnu pažnju privukao amandman, u kom se pozivaju Srbija i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju.

Amandman, koji je zažuljao vlast u Srbiji, a koji se tiče Kosova, podneo je poslanik iz redova Evropske narodne partije, Lukas Mandl, čija je partija takođe, tokom razgovora o Rezoluciji, odbila zahtev SNS da da glasa protiv amandmana, kojim se osuđuju veze huligana i policije, odnosno njihovo zajedničko delovanje u odbrani murala Ratka Mladića.

Nova.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …