Srbija odgovara na zahtev EU, za sankcije Rusiji

Beograd neće sankcionisati Moskvu ali će pomoći Briselu da se izbori sa izbegavanjem embarga, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da se teritorija njegove zemlje ne može koristiti za zaobilaženje sankcija EU na trgovinu sa Rusijom.

Brisel insistira da je eventualno članstvo Srbije važno ali zahteva da Beograd prizna otcepljenu pokrajinu Kosovo i sankcioniše Moskvu, a i jedno i drugo Vučić je rekao da ne namerava da učini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Niko ne može da zaobiđe sankcije preko teritorije Srbije, jer se ne bavimo kriminalom i ratnim profiterstvom“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljim.

Mađarski diplomata došao je da nagovori Vučića da prisustvuje regionalnom samitu 6. decembra u Tirani, koji EU vidi, kao ključni za dalje širenje na Balkanu.

Srpski lider je ranije rekao da će ostati, kod kuće u znak protesta, zbog „sramne“ odluke vlade etničkih Albanaca na Kosovu da se prema marginalnim srpskim političarima odnosi, kao prema predstavnicima zajednice.

Varhelji je objasnio da „reforme”, koje je EU ranije tražila od Srbije više nisu dovoljne, jer sukob u Ukrajini preti celom kontinentu.

Briselu je „potrebno da Srbija bude na našoj strani“, rekao je Varhelji i zahvalio Vučiću na „veoma jasnom obećanju“ da će pomoći bloku da primeni svoje sankcije Rusiji.

Obaveze, koje je Vučić dao Varheljiju nisu bile jasne sa konferencije za novinare ali Beograd, od februara javno odbija da sankcioniše Moskvu.

Samo prošle nedelje, premijerka Srbije Ana Brnabić požalila se da su zahtevi EU „kontradiktorni”, jer je blok tražio od Beograda da negira sopstveni teritorijalni integritet, kada je u pitanju Kosovo ali sankcioniše Rusiju, zbog navodnog kršenja ukrajinskog.

“Potrebna nam je Srbija, lider Srbije, za stolom” u Tirani, rekao je Varhelji novinarima na konferenciji za novinare i dodao da je ukrajinski sukob pokazao da je pridruživanje EU jedina nada za mir na kontinentu.

Što se tiče Kosova, on je rekao da „obe strane“ moraju da se angažuju da bi pregovori uspeli.

Ranije tokom konferencije, Vučić je na engleskom rekao da mu je „dosta priče o obe strane” i da vlada etničkih Albanaca u otcepljenoj pokrajini mesecima, pa čak i godinama, nije uradila ništa konstruktivno.

Nisam ni lud, ni pijan, ni glup“, rekao je Vučić.

„Ne vidim smisla da idem u Tiranu ali voljan sam da razmislim da li neko može da me ubedi da bi se mogao naći.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …