Čarls Mišel opleo po Americi: Vi na Ukrajini debelo profitirate, a nas doveli u opasnost od ekonomske recesije!?

Vašington uvek daje prednost sopstvenim ekonomskim interesima, kaže Čarls Mišel.

Uticaj sukoba između Rusije i Ukrajine oštriji je na EU nego na SAD, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Prema Mišelovim rečima, bezbednosne veze između Brisela i Vašingtona su ojačale, od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, u kojem Zapad podržava Kijev.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Postoji koordinacija bez presedana o ratu u Ukrajini“, rekao je on u intervjuu za italijanski list Korijere dela sera u subotu.

Ali očigledno se to ne može reći za ekonomsku saradnju, pri čemu je predsednik Evropskog saveta istakao da „uticaj sukoba na SAD nije isti, kao na Evropu“.

Za Ameriku su stvari lakše, jer je ona izvoznik energetskih resursa i ima koristi, od skoka cena gasa i nafte, dok EU „mora da plati visoku cenu“, rekao je on.

„U opasnosti smo, od ekonomske recesije“, dodao je šef bloka.

„Evropske industrije plaćaju više za energiju i suočavaju se sa konkurencijom američke“, objasnio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je takođe upitan da li se oseća „izdanim“ Zakonom o smanjenju inflacije, koji je usvojila administracija predsednika Džoa Bajdena, koji nudi ogromne subvencije i poreske olakšice za zelena preduzeća.

U Briselu su izraženi strahovi da bi ta šema na kraju mogla da namami evropska preduzeća u Ameriku, zbog mnogo nižih cena energije tamo.

„Ne bih koristio ovaj izraz ali bih više voleo drugačije ponašanje“ iz Vašingtona, odgovorio je Mišel.

„Ali nemojmo biti naivni, SAD – čak i pod sadašnjom administracijom – daju prioritet sopstvenim ekonomskim interesima.

Reciprocitet i jednaki uslovi su „od suštinskog značaja da bi globalizacija funkcionisala“, rekao je on, izrazivši nadu da će EU moći da se angažuje sa SAD u narednim nedeljama, kako bi razgovarali o međusobnoj saradnji.

U izveštaju Politico-a, krajem novembra navodi se da je Brisel ljut na Bajdenovu administraciju, jer je iskoristila borbe u Ukrajini.

SAD najviše profitiraju od sukoba, jer „prodaju više gasa i po višim cenama, i zato, što prodaju više oružja“, rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …