„Uništena dva MLRS MLRS lansera“: Ruski avioni napali metalurški kombinat u Krivom Rogu!

Više od 70 višecevnih raketnih bacača HIMARS i dva MLRS MLRS lansera uništeno je u udaru visokopreciznog oružja na skladište raketnog i artiljerijskog oružja u jednoj od radionica metalurškog kombinata ArcelorMittal, koji se nalazi u Krivom Rogu.

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, još četiri MLRS MLRS instalacije su pretrpele kritičnu štetu.

Pored toga, ruska vojska je za jedan dan uništila radar PVO S-300, borbeno vozilo HIMARS i 48 raketa za njega, kao i dva protivbaterijska radara AN/TPK-50 američke proizvodnje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruska vojska izvršila je precizan udar na skladište metalurškog kombinata u Krivom Rogu.

Ovo je na brifingu saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Prema potvrđenim informacijama, kao rezultat kopnenog udara visokopreciznog oružja na skladište raketa i artiljerije u jednoj od radionica metalurškog kombinata ArcelorMittal u gradu Krivoj Rog, više od 70 projektila HIMARS višestruke lansirnog raketnog sistema, dva MLRS MLRS lansera su uništena.

Još četiri instalacije ovog tipa pretrpele su kritičnu štetu“, rekao je Konašenkov.

Takođe, prema njegovim rečima, udari su na objekte ukrajinskih oružanih formacija vršili operativno-taktička i vojna avijacija, raketne trupe i artiljerija.

Konkretno, 79 artiljerijskih jedinica je poraženo na vatrenim položajima, ljudstvu i vojnoj tehnici u 183 okruga.

Pogođena je i tačka privremenog razmeštanja jedinice stranih plaćenika u Harkovskoj oblasti.

Pored toga, skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, radarska stanica protivvazdušnog raketnog sistema S-300 u Harkovskoj oblasti, višecevni raketni sistem HIMARS i 48 raketa za njega.

U Donjeckoj Narodnoj Republici uništene su dve kontrabaterijske radarske stanice američke proizvodnje AN/TPK-50.

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su u vazduhu avion Su-24 Vazduhoplovstva Ukrajine, a četiri bespilotne letelice su uništene sistemima PVO i presretnute četiri rakete višecevnih raketnih sistema HIMARS, Alder i Uragan.

Situacija na frontovima

Podatke o stanju na frontovima u zoni NVO izneo je i zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Tako, na Krasnolimanskom pravcu, jedinice ruskih trupa nastavljaju da vode ofanzivne operacije, tokom kojih su zauzele povoljnije linije i položaje.

Više od 130 ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pešadije i jedan automobil uništeno je ruskom artiljerijskom vatrom, udarima jurišne i vojne avijacije, za jedan dan.

 

Na kupjanskom pravcu nanet je preventivni udar na nakupine ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Olšana, Kislovka, Berestovoe u Harkovskoj oblasti i Novoselovskoe u Luganskoj Narodnoj Republici, kao posledica što su pokušaji neprijatelja da napadne položaje ruskih trupa suzbijeni.

Uništeno je do 70 ukrajinskih lovaca, borbeno vozilo pešadije MT-LB, dve samohodne artiljerijske jedinice 2S-1 Gvozdika i tri vozila.

Istovremeno, na Donjeckom pravcu bilo je moguće poremetiti pokušaje Oružanih snaga Ukrajine za kontranapad na tom području.

Perše Travnja, Kurdjumovka, Kleščejevka i Majorsk DNR.

Uništeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, tri borbena oklopna vozila i kamionet.

„Na pravcu južno-Donjeck, neprijatelj je bezuspešno pokušao da povrati izgubljenu poziciju u oblastima naselja Novomajorskoe, Vladimirovka i Novopolj Donjecke Narodne Republike.

Artiljerijska vatra i odlučna dejstva ruskih trupa vratila su jedinice Oružanih snaga Ukrajine na prvobitne položaje.

Gubici neprijatelja na ovom pravcu iznosili su do 100 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pešadije, oklopni transporter i četiri vozila“, zaključio je Konašenkov.

Uoči, ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu je na konferencijskom pozivu rekao da su Oružane snage Ukrajine izgubile više od 8,3 hiljade vojnog osoblja, više desetina jedinica aviona, skoro 150 tenkova i preko 300 oklopnih vozila u novembru.

Govorio je i o tekućem oslobađanju Donbasa.

Prema njegovim rečima, Majorsk, Pavlovka, Opitnoe, Andrejevka, Belogorovka Južnaja i Kurdjumovka nedavno su dospeli pod kontrolu ruskih trupa.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …