Šta se dešava ako jedete beli luk na prazan stomak sedam dana? Prednosti jedenja sirovog i kuvanog čena belog luka…

Ovih dana faktori kao što su uravnotežena ishrana, redovna vežba i upravljanje stresom, postaju sve važniji za održavanje zdravog načina života.

Uz to, poznato je da su neki prehrambeni proizvodi vredan resurs za ljudski organizam…

Da li ste znali da beli luk, zbog svog bogatog sastava, preuzima funkciju prirodnog leka u organizmu?

Istraživanje vrednih svojstava belog luka za zdravlje ljudi i na koje bolesti, ta svojstva imaju lekovito dejstvo, čini beli luk nezamenljivim proizvodom.

Biljka, poznata kao Allium sativum, ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini i posebno se široko koristi u kineskoj praksi.

Savremena istraživanja pokazuju da beli luk pomaže u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i infekcija, jača imuni sistem, a efikasan je i na mnoge druge načine.

Dakle, za šta je beli luk najkorisniji i koje su prednosti jedenja? Zašto je ovo povrće, toliko važno?

Ono što beli luk čini zdravim je njegov sastav.

Izvor prednosti belog luka, su različita jedinjenja u njegovom sastavu.

Među njima su alicin, ajoen, alinaza, peroksidaza, mirozinaza, selen, cistein, glutamin, izoleucin, metionin. Pored ovih jedinjenja, beli luk je bogat izvor vitamina C, E i A, niacina, vitamina B1 i B2.

Kako čuvati beli luk?

Najefikasniji način upotrebe belog luka je da se jede sirov. Međutim, postoje i tablete, kapsule i ekstrakti belog luka.

U isto vreme, beli luk mora da se skladišti u ispravnim uslovima: prednost treba dati hladnoj, suvoj prostoriji, daleko od sunčeve svetlosti.

Korisna svojstva belog luka

Regulisanje nivoa šećera u krvi i snižavanje krvnog pritiska. Beli luk, zahvaljujući jedinjenju alicinu u svom sastavu, može značajno da smanji i normalizuje nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Istraživanja pokazuju da jedenje belog luka obezbeđuje izvesno smanjenje nivoa šećera u krvi kod pacijenata, sa dijabetesom.

Lečenje i prevencija raka. Beli luk ima antikancerogena svojstva i imajući pozitivan efekat, na imuni sistem, može sprečiti nastanak tumora. Jačanje imunološkog sistema, štiti organizam, od kancerogena koji mogu izazvati rak.

Antioksidativno dejstvo. Zahvaljujući vitaminima C, E i A u svom sastavu, kao i antioksidansima kao što su beta-karoten, bioflavonoidi, selen, beli luk štiti od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

Ovo svojstvo može pomoći u usporavanju starenja i sprečavanju raznih bolesti.

Zaštita od virusa i bakterija. Antibakterijska i antivirusna svojstva belog luka igraju ulogu u zaštiti od infekcija izazvanih virusima, posebno kao što je SARS.

Beli luk se bori protiv klica i podržava imuni sistem.

Borba.Info

Check Also

Khabib Nurmagomedov duguje poreskoj službi 306 miliona rubalja!

Neporaženi UFC šampion i najbogatiji sportista Rusije Habib Nurmagomedov duguje Federalnoj poreskoj službi 306 miliona …