EU sebi dozvoljava da SAD obrišu noge, o blok – Putin

Ekonomska kriza zapadne Evrope rezultat je stalnog klanjanja Brisela svom „američkom gospodaru“, kaže ruski predsednik.

Trenutni ekonomski problemi u EU i neprijateljski stav SAD prema Evropi direktna su posledica slabosti koju pokazuju lideri Unije, izjavio je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin.

On je to izjavio, na sednici ruskog saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Danas, glavni partner EU, SAD, sprovodi politiku koja direktno vodi, ka deindustrijalizaciji Evrope.

Čak pokušavaju da se žale na to svom američkom gospodaru.

Ponekad čak i sa ozlojeđenošću pitaju, ’Zašto nam to, radite?‘

Hoću da pitam: „Šta ste očekivali?“

Šta se, još dešava onima, koji dozvoljavaju da im se brišu noge?“ rekao je Putin.

Ranije ovog meseca, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oglasila je alarm zbog ekonomske politike SAD, pozivajući EU da „preduzme akciju“, ako želi da bude u stanju da se takmiči sa zelenom industrijom, koju subvencioniše američka vlada.

Fon der Lajen je osudila poreske olakšice za potrošače, koji kupuju američke proizvode, uvedene prema Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), koji je u avgustu potpisao predsednik Džo Bajden.

Ona je upozorila da bi takve inicijative mogle „dovesti do nelojalne konkurencije, mogle bi zatvoriti tržišta i na taj način fragmentirati kritične lance snabdevanja“.

Drugi najviši zvaničnici EU su u više navrata izražavali zabrinutost, zbog predstojeće recesije i potencijalne višedecenijske deindustrijalizacije.

Početkom oktobra, belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da ukoliko Brisel nekako, ne popravi situaciju sa rastućim cenama energije, „rizikuje masivnu deindustrijalizaciju evropskog kontinenta i dugoročne posledice, koje bi zapravo mogle biti veoma duboke“.

Ekonomska kriza u EU u velikoj meri proizilazi iz sopstvenih akcija bloka, usmerenog na Rusiju sa mnoštvom sankcija, zbog ukrajinskog sukoba, primetio je Putin.

„Šta je tačno Evropa sama postigla uvođenjem ograničenja?

Pre svega, došlo je do neviđenog, kako kažu ekonomisti, skoka inflacije u sopstvenoj kući, evrozoni.

U novembru je iznosio 10 odsto u evrozoni u celini, a neke zemlje pokazuju ekstremne cifre više, od 20 odsto, čak i 25 odsto“, rekao je Putin.

Istovremeno, kolektivni Zapad, za razliku od Rusije, nastavlja sa naporima da prigrabi bilo kakve resurse za sebe, naveo je ruski predsednik.

„Za razliku od zapadnih zemalja, koje besramno povlače sve ćebad za sebe, Rusija pomaže najsiromašnijim državama u Africi, Aziji i drugim regionima, dostavljajući hranu i drugu robu“, rekao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …