Fon der Lajen: EU mora da „preduzme akciju“ protiv SAD!

Investicioni plan Džoa Bajdena mogao bi da ugrozi industriju bloka, rekla je šefica Evropske komisije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je u nedelju da EU mora da “preduzme mere” i pojača državnu pomoć sopstvenim kompanijama, da bi mogla da se takmiči sa zelenom industrijom, koju subvencioniše američka vlada.

Zakon, koji je potpisao predsednik Džo Bajden u avgustu, Zakon o smanjenju inflacije (IRA) je – uprkos svom nazivu – paket potrošnje od 738 milijardi dolara, koji dodeljuje 391 milijardu dolara za zelenu energiju i klimatske projekte industrije, uključujući 270 milijardi dolara poreskih podsticaja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U početku su ga hvalili liberali sa obe strane Atlantika, fon der Lajen sada taj čin vidi, kao pretnju evropskoj industriji.

Davanje poreskih olakšica od strane IRA za potrošače, koji kupuju američke proizvode i proizvođače, koji proizvode ove proizvode u SAD, moglo bi „dovesti do nelojalne konkurencije, moglo bi zatvoriti tržišta i tako fragmentirati kritične lance snabdevanja“, rekla je ona, na skupu studenata u Belgijskom gradu, Brižu.

Sa ovim podsticajima s jedne strane i borbom EU sa uskim grlima, u lancu snabdevanja i rekordnim troškovima energije s druge strane, IRA bi evropsku industriju, mogla staviti u nepovoljan položaj, nastavila je ona.

Konkurencija između SAD i EU „mora da poštuje jednake uslove za igru“, izjavila je ona.

„Moramo da preduzmemo mere da ponovo uspostavimo ravnotežu u igralištu, gde IRA i druge mere stvaraju distorzije.

U tom cilju, Fon der Lajen je rekla da EU mora povećati državnu pomoć sopstvenim industrijama i investirati u obnovljive izvore energije, dok je lobirala u SAD da se „pozabave nekim od najzabrinjavajućih aspekata“ IRA.

Ranije u nedelju, šef trgovinskog odbora Evropskog parlamenta Bernd Lange rekao je da je pritisak na SAD da prepišu zakon, gubljenje vremena i da bi EU trebalo da uloži žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Dok je Fon der Lajen za energetsku krizu širom Evrope okrivila rusku vojnu operaciju u Ukrajini, sopstvene sankcije EU Moskvi ometale su kritične popravke duž gasovoda Rusija-EU, pre nego, što su isporuke smanjene.

Štaviše, blok je nastavio sa nametanjem ograničenja cena ruske nafte u subotu.

Istog dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne planira da prizna tu meru.

On je dodao da Vlada trenutno vrši reviziju situacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …