27. JUNA Brzo formiranje vlade, pa predaja Kosova

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, Ričard Grenel, objavio je da je od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Uz poruku “Sjajne vesti” (Great news) Grenel je, na Tviteru dodao, “kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, radi razgovora o dijalogu” piše Radio slobodna Evropa..

Sastanku u Beloj kući sa kosovske strane će prisustvovati predsednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti.

Tači je putem Tvitera pozdravio poziv za obnovu dijaloga “pod rukovodstvom predsednika Donalda Trampa i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela”.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su novinarima početkom juna da je Srbija pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, preneo je reporter Radija Slobodna Evropa (RSE). Kako je rečeno, beogradske vlasti su dale pristanak kako bi “doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

 Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom – potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”.

– Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo – navodi ovaj sagovornik.

(Radio slobodna Evropa,Direktno.rs)

Check Also

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk: Nije dobro!

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk je rekao da je protiv američkih carina, na kineska električna vozila …