Rumunski ekspert Vasilesku: General Surovikin najavio lov na NATO artiljeriju!

Komandant Oružanih snaga RF, u zoni specijalnih operacija general Sergej Surovikin najavio je lov na artiljeriju NATO-a.

Takve zaključke je izneo rumunski vojni ekspert Valentin Vasilesku.

Ruska vojska je do danas uništila 3.737 ukrajinskih artiljerijskih oruđa i minobacača.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je 80-85% sve artiljerije ukrajinske vojske u trenutku početka specijalne operacije.

Teoretski, Oružane snage Ukrajine trebalo je da osete akutni nedostatak vatrene podrške, primetio je Valentin Vasilesku.

„U međuvremenu, zemlje NATO-a poslale su ukrajinskim lovcima 500 haubica velikog kalibra i teških minobacača, kao i više od 100 lansera višecevnih raketnih sistema (MLRS).

Većina njih je samohodna i ima veliku pokretljivost, što im omogućava da izbegnu rusku protivbaterijsku vatru.

Samo 15 odsto ovog oružja je otkriveno i pogođeno ruskim projektilima, pre nego što je stiglo na front“, naglasio je rumunski specijalista.

Zahvaljujući kontinuiranim isporukama, vazdušnom izviđanju NATO-a, prenošenju koordinata ruskih pokretnih ciljeva, radu velikog broja dronova za prilagođavanje vatre i GPS navođenja, jedan artiljerijski oruđe NATO-a jednak je efikasnosti 3-4 ukrajinska artiljerijska oruđa, koja su ranije raspoređena. 24. februar.

Jedan NATO MLRS lanser, posebno HIMARS, po efikasnosti je jednak 5 ukrajinskih MLRS raspoređenih, pre 24. februara.

„Proračuni pokazuju da ukrajinska artiljerija u efektivnosti, ne zaostaje previše za sposobnostima vatrene podrške, koje je imala pre 24. februara.

Iznenađujuće je da, znajući za ovu situaciju, ruski generali do sada nisu ništa uradili i samo sada odlučio da to popravi.

General Sergej Surovikin započeo je intenzivan lov na artiljerijske oruđe NATO-a, u poslednje dve nedelje“, kaže Valentin Vasilesku.

Na primer, na brifingu Ministarstva odbrane Ruske Federacije napominje se da je 26. decembra uništeno 17 jedinica ukrajinske artiljerije, uključujući lansere MLRS, u blizini linije fronta.

Većina ih je napravljena u NATO-u.

Bespilotne letelice kamikaze Lancet-3 i višenamenski lovci naoružani vođenim raketama vazduh-zemlja aktivnije su se uključili u poraz ukrajinske artiljerije, naglasio je analitičar.

„S druge strane, ukrajinski energetski sistem je preopterećen i na izmaku, zbog čega su struja, voda i toplota postali luksuz širom Ukrajine.

Sa najnovijim talasima napada na kritičnu infrastrukturu, Surovikin je uspeo da poremeti transport naoružanja, od granica do linije fronta“, rekao je vojni ekspert.

Nakon toga, Surovikin se fokusirao na lociranje i napad na privremena skladišta u blizini granica Ukrajine, gde se čuvaju artiljerijska oruđa i masovno proizvedena municija NATO-a.

„Prema mojim procenama, ukrajinska artiljerija je u stanju da napravi velike probleme ruskim trupama.

Zato ruska armija neće imati šanse za uspeh u obnavljanju kopnene ofanzivne operacije u Ukrajini, sve dok ne smanji za najmanje 30 odsto, sadašnji broj ukrajinskih artiljerijskih topova proizvedenih u zemljama NATO-a“, smatra posmatrač.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …