ŠOKANTNO PROROČANSTVO DANAŠNJEG NOSTRADAMUSA: Norvežanin predvideo raspad SSSR, niz važnih događaja i raspad SAD 2020.

Norveški sociolog Johan Galtung, koji je ušao u istoriju kao čovek koji je predvideo raspad SSSR-a, mnogo pre današnjeg dana predvideo je i propast SAD-a 2020. godine.

Žestoki protesti na ulicama američkih gradova, koji su počeli nakon što su američki policajci ubili Afroamerikanca Džordža Flojda, ponovo su podstakli razgovore o građanskom ratu u Sjedinjenim Državama, koji neminovno mora dovesti do kolapsa zemlje.

Danas, kada u Americi vladaju pljačke, pogromi i napadi na nevine, nije tako teško poverovati u takav scenario, naročito ako znate da je takav razvoj događaja bio predviđen mnogo pre aktuelnih događaja.

Jedni sugerišu propast Amerike od globalnih kataklizmi, drugi se oslanjaju na istu popularnu pobunu, ali svim tim predviđanjima je zajednička jedna stvar – njihova neizvesnost.

Ipak, jedno predviđanje jasno kaže: kraj Amerike će uslediti 2020. Autor ovog proročanstva je norveški sociolog i matematičar Johan Galtung, kome se može verovati najmanje iz jednog razloga: istovremeno je predvideo i raspad SSSR-a, događaje na Trgu Tjenanmen 1989. godine u Kini, pa čak i napade 11. septembra u Americi.

Naučnik je 1980. godine učestvovao na naučnoj konferenciji u Moskvi tokom koje je javno izjavio da će za deset godina Berlinski zid pasti, a da će savez da se raspadne.

Prema njegovom mišljenju, nekoliko kontradikcija koje su postojale unutar sovjetskog sistema trebalo je da dovedu do toga odjednom.

Govorimo o sukobu između saveza i njegovih partnera koji su želeli da steknu nezavisnost od Kremlja, sukobima između RSFSR i drugih republika unutar SSSR-a, koje su tražile veću autonomiju, stvaranju socijalističke buržoazije, prouzrokovane privilegijama partijske elite, razvojnom jazu između gradova i sela.

Moskovska javnost 1980. godine nije puno obraćala pažnju na pomenutu izjavu. Berlinski zid je, kao što znamo, istrajao samo do 9. novembra 1989., nakon čega raspad SSSR-a više nije mogao da se zaustavi.

Važno je napomenuti da je nakon toga norveški naučnik stekao određenu popularnost u SAD-u, Amerikanci su Galtunga odmah nazvali novim „Nostradamusom“.

Međutim, danas Amerika više ne podržava Norvežanina, jer je za SAD predvideo istu stvar kao i za Sovjetski Savez – nepremostivu krizu i kasniji raspad.

Galtung, uvek sklon shvatanju Sjedinjenih Država kao carstva, rekao je početkom 2000-ih da će njegov pad početi 2020., a konačno će prestati da postoji 2025. Prema njegovom mišljenju, Amerika pati od kontradikcije između ekonomskog rasta i distribucije dobara, od nedoslednosti finansijskog i realnog sektora privrede, kao i od unutrašnjih kulturnih problema.

Kada je Amerika 2003. započela rat u Iraku pod predsednikom Džordž V. Bušom, Galtung je čak izjavio da njegova prognoza treba da se prilagodi i da bi propast Sjedinjenih Država trebalo da počne 2020.

Ništa se nije promenilo od dolaska Donalda Trampa na vlast. Prema predviđanjima naučnika, novi predsednik neće odložiti, već će čak ubrzati propast carstva. Stoga datum propasti Amerike ostaje isti.

Čini se da bi se te izjave mogle zanemariti, ali nedavni događaji u Americi to ne dozvoljavaju. Pored činjenice da je u toku upravo 2020. godina, SAD su suočene sa ozbiljnom krizom, koju je pogoršala pandemija koronavirusa i koja je razotkrila mnoge nevolje običnih Amerikanaca. Sada je Amerika u potpunom haosu.

Međutim, prema rečima ruskog sociologa Alekseja Korotaeva, u ovom trenutku ne postoje ozbiljni preduslovi za očekivanje stvarnog kolapsa Sjedinjenih Država.

Da, u zemlji postoji sukob koji traje već duže vreme, ali, kako kaže,  Amerika se tokom svoje istorije suočila sa sličnim krizama, a nijedna od njih, pa ni Građanski rat, nije dovela do propasti carstva, bez obzira koliko to neko želeo.

„Da budem iskren, ne bih se kladio da će situacija u SAD-u dovesti do građanskog rata. Odnosno, sami nemiri su u velikoj meri bili neizbežni, a obime njihovih posledica je sada nemoguće predvideti. Najverovatnije će SAD ostati mnogo stabilnije nego što neki misle. Na kraju, podsticaj za nerede nije bio veći od prethodnih. Ozbiljan porast napetosti u Americi dogodio se 20-ih godina prošlog veka, snažni skok destabilizacije 60-ih godina, ali nije se dogodilo ništa dramatično ozbiljno. I, po mom mišljenju, danas ne postoje preduslovi za raspad Sjedinjenih Država “, rezimira Aleksej Korotaev. 

Korotaev međutim nije analizirao činjenicu koja do sada nije postojala i ugrožavala američko carstvo a to je da SAD do sada nisu imale ekomomskog giganta za neprijatelja a to je Kina niti su imali takvog vojnog giganta koji je prevazišao snagu SAD a to je Rusija.

Međutim, neredi na ulicama američkih gradova još uvek traju. I dok se oni ne završe, Johan Galtung još uvek može da računa na činjenicu da će, pored toga što je u istoriju ušao kao čovek koji je predvideo raspad SSSR-a, ostati upamćen i kao ličnost koja je prorekla Americi propast.

Uredio: Mirko Vasić

© Webtribune.rs

Sa dozvolom autora objavljuje Borba.info

Check Also

Snimljen NLO, koji leti pored komercijalnog aviona! – VIDEO

Video prikazuje NLO koji leti pored aviona iz komercijalnog leta. Zamislite da ste u avionu …