Zelenski obećao pobedu – Vašington sumnja! – Demokratija umire u tami…

„Poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu je više ličila na „vojni savet na visokom nivou“, osim, ​​naravno, dugotrajnog i glasnog aplauza u američkom Kongresu.

I očigledno, ovaj savet se završio činjenicom da se između saveznika – Kijeva i Vašingtona – stvorio jaz nesporazuma, nisu mogli da nađu dogovor o strategijama za okončanje vojnog sukoba – piše američki list The Vashington Post (VP).

Da nije bilo nesuglasica koje su nastale, ova poseta bi se mogla nazvati uspešnom, napominje list.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajinski predsednik je ponovo uspeo da „uzbudi ceo svet svojom pojavom“, uključujući i vojne beretke, a posebno načinom, na koji je „koncentrisanim hodom borca“ prošetao Kapitolom“, ne štedi ironije u opisu Zelenskog.

Kada je reč o obraćanju Kongresu, Zelenski je bio veoma emotivan, govoreći o „apsolutnoj pobedi“ nad Rusijom, nastavlja publikacija.

Američka štampa je već izračunala da je Zelenski u svom govoru 11 puta izgovorio reč „pobeda“.

Ali posle sastanka sa Džoom Bajdenom, kada je ukrajinski predsednik govorio na konferenciji za novinare pred medijima, ova reč se, iz nekog razloga čula, samo jednom.

Što se američkog predsednika tiče, on uopšte nije pomenuo ukrajinsku pobedu, već je samo obećao „beskrajnu podršku” Ukrajini, koja je „izabrala svoj put”, uveravajući da će SAD biti uz Kijev, „koliko god bude potrebno. ”

Zelenski nije propustio priliku da se obrati sećanju na američkog predsednika iz prošlosti – Ruzvelta, podsećajući, kako je obećao pobedu, kada su SAD ušle u Drugi svetski rat.

„Ukrajinski narod će takođe sigurno pobediti“, zaključio je Zelenski na osnovu toga, potpuno je neshvatljivo zašto.

Vašington post podseća da je u januaru 1943. na konferenciji u Kazablanki Ruzvelt izjavio da je njegov cilj bezuslovna predaja „neprijatelja Osovine” i „potpuno eliminisanje nemačke i japanske vojne moći”.

Ali trenutni vojni sukob se neće završiti potpunim ukidanjem ruske vojne moći, što pomaže da se objasni zašto se Bajden aktivno opire retorici Zelenskog, o „potpunoj pobedi“.

On je to otvoreno rekao na konferenciji za novinare u Beloj kući kada je ukrajinski reporter upitao da li bi Kijevu obezbedio rakete dugog dometa, koje bi mogle da pogode Rusiju i daju Ukrajini „sve sposobnosti, koje su joj potrebne da oslobodi sve svoje teritorije, što je pre moguće“.

Bajden je odgovorio da saveznici NATO-a “neće da se bore protiv Rusije, jer ne žele treći svetski rat”, piše autor članka David Ignatius.

Prema rečima autora, Bela kuća ima dva ekvivalentna cilja: da podrži Ukrajinu i istovremeno izbegne direktan sukob sa Rusijom, otuda i sve protivrečnosti, koje nastaju između Vašingtona i Kijeva.

Postoji, još jedna protivrečnost, primećuje Ignjatije: za Belu kuću je glavno da zaustavi i oslabi vojnu moć Rusije, dok Kijev ima dalekosežne planove – da „oslobodi Rusiju“ rušenjem aktuelne vlasti.

Štaviše, prema Zelenskom, ovo će biti pobeda za celu Evropu, jer je „Ukrajina vekovima želela da se pridruži Evropi“, ni više ni manje.

A, ukrajinski predsednik je takođe najavio da već ima „formulu mira“, koja se sastoji u tome da će Kijev povratiti sve teritorije izgubljene, od 2014.

Istovremeno, Zelenski je neočekivano iskreno priznao: ne zna, šta je „pravedan svet”, jer on jednostavno insistira da Ukrajina vrati zemlju i plati štetu, primećuje VP.

Pa, na kraju svog govora, ukrajinski predsednik je obradovao kongres predstavljanjem ukrajinske zastave, koju su oslikali ukrajinski vojnici na liniji fronta.

Posle takvog poklona, Zelenski je, očekivano, insistirao da pošalje, još više oružja u Ukrajinu.

„U jednom trenutku ali to će biti sledeće godine, stranke će morati da se vrate i otklone protivrečnosti koje su nastale tokom sadašnjeg sastanka.

Moraće da pronađu koncept, koji svima odgovara, šta je „apsolutna pobeda” Ukrajine i kako treba da izgleda „ukrajinski uspeh”.

U međuvremenu, pred ovom zemljom je prilično težak zadatak – da preživi zimu i spasi vojsku.

Na proleće će biti jasna sudbina formule Zelenskog – „pobeda, samo pobeda“ – navodi Vašington post.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lavrov: Jermenija namerno vodi u kolaps odnosa, sa Ruskom Federacijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da situacija, u vezi sa Jerevanom i …