Trump ima dominantnu prednost

Bivši predsednik vodi ispred svojih najbližih rivala za predsedničku nominaciju GOP, za punih 50 procentnih poena, pokazuje anketa.

Donald Tramp je čvrsto na putu da obezbedi republikansku nominaciju za predsednika SAD, pre izbora sledeće godine, prema novoj anketi Rojtersa/Ipsosa.

Istraživanje pokazuje da potencijalni birači nisu zabrinuti da bi njegovi, sve veći pravni problemi mogli da spreče mogući povratak u Belu kuću.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tramp je kandidat kojeg podržava 61 odsto birača koji se izjašnjavaju kao republikanci, prema anketi od skoro 1.700 ljudi objavljenoj u ponedeljak.

Zadržao je ogromnu prednost u konkurentskom polju, manje od godinu dana, nakon predsedničkih izbora.

U pravnoj borbi, 77-godišnji bivši predsednik je punih 50 procentnih poena ispred svojih najbližih rivala, Rona DeSantisa i Niki Hejli, koji obojica zaostaju za Trampom za samo 11%.

Preduzetnik Vivek Ramasvami i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi dobili su 5 odsto, odnosno 2 odsto, prema anketi.

Rezultati odražavaju mali apetit u republikanskim glasačkim redovima za kandidate koji su do sada učestvovali u četiri primarne debate. Tramp, tek treba da se pojavi u krugu debate.

Istraživanje takođe pokazuje da pristalice GOP-a ostaju oduševljene Trampovim drugim mandatom u Beloj kući uprkos katalogu saveznih i državnih optužbi za niz navodnih nedoličnosti.

To uključuje i tekuće tvrdnje da je Tramp nezakonito pokušao da poništi rezultate svog poraza na predsedničkim izborima 2020., od Džoa Bajdena.

Tramp se takođe suočava sa drugim optužbama, uključujući one u vezi sa njegovim navodnim nezakonitim zadržavanjem osetljivih dokumenata nacionalne bezbednosti na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

On je takođe optužen da je ometao pokušaje vlade da ih povrati. On negira sve tvrdnje o nezakonitosti.

Prema anketi Rojtersa/Ipsosa, manje od 25% republikanskih glasača je reklo da veruje da je Tramp tražio izbornu prevaru ili da je bio umešan u ubeđivanje svojih pristalica da napadnu Kapitol SAD 6. januara 2021.

Ova pitanja su centralna za saveznu krivičnom predmetu za koji se očekuje da će ići na suđenje usred Trampove kampanje.

Odvojena anketa, čije je rezultate u subotu objavio Volstrit džornal, pokazala je da je Tramp uspostavio prednost nad Džoom Bajdenom, u još uvek hipotetičkoj trci jedan na jedan. 47 odsto ispitanika je reklo da bi glasalo za Trampa, u poređenju sa 43 odsto za Bajdena.

Međutim, ista anketa je pokazala da bi osuda za krivično delo protiv Trampa dramatično uticala na trku i dala Bajdenu prednost, od jedan procentni poen.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …